Pasta z awokado

Dla miłośników kuchni meksykańskiej.

Pasta z awokado smakuje najlepiej w duecie ze świeżym pieczywem
Pasta z awokado smakuje najlepiej w duecie ze świeżym pieczywem 123RF/PICSEL

Składniki:

●2 dojrzałe awokado

●szklanka pokrojonej drobno czerwonej papryki

●ew. kawałeczek posiekanej chili dla zaostrzenia smaku

●2 łyżki soku z cytryny

●pół pęczka pokrojonej świeżej bazylii

●opcjonalnie 60 g kremowego twarożku

●sól, pieprz

●oliwa z oliwek

●ogórek do dekoracji

Przygotowanie:

1. Awokado umyj, obierz, z każdego usuń pestkę. Następnie zielony miąższ rozgnieć widelcem, obficie skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z papryką (ewentualnie także z chili), bazylią, łyżeczką oliwy z oliwek oraz, jeśli chcesz, z twarożkiem.

2. Pastę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj na kanapkach lub krakersach, udekoruj cienkimi plasterkami ogórka lub papryką.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas