Pasta z awokado

Dla miłośników kuchni meksykańskiej.

Pasta z awokado smakuje najlepiej w duecie ze świeżym pieczywem
Pasta z awokado smakuje najlepiej w duecie ze świeżym pieczywem 123RF/PICSEL

Składniki:

●2 dojrzałe awokado

●szklanka pokrojonej drobno czerwonej papryki

●ew. kawałeczek posiekanej chili dla zaostrzenia smaku

●2 łyżki soku z cytryny

●pół pęczka pokrojonej świeżej bazylii

●opcjonalnie 60 g kremowego twarożku

●sól, pieprz

●oliwa z oliwek

●ogórek do dekoracji

Przygotowanie:

1. Awokado umyj, obierz, z każdego usuń pestkę. Następnie zielony miąższ rozgnieć widelcem, obficie skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z papryką (ewentualnie także z chili), bazylią, łyżeczką oliwy z oliwek oraz, jeśli chcesz, z twarożkiem.

2. Pastę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj na kanapkach lub krakersach, udekoruj cienkimi plasterkami ogórka lub papryką.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas