Pasta z awokado
Dla miłośników kuchni meksykańskiej.
Składniki:
●2 dojrzałe awokado
●szklanka pokrojonej drobno czerwonej papryki
●ew. kawałeczek posiekanej chili dla zaostrzenia smaku
●2 łyżki soku z cytryny
●pół pęczka pokrojonej świeżej bazylii
●opcjonalnie 60 g kremowego twarożku
●sól, pieprz
●oliwa z oliwek
●ogórek do dekoracji
Przygotowanie:
1. Awokado umyj, obierz, z każdego usuń pestkę. Następnie zielony miąższ rozgnieć widelcem, obficie skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z papryką (ewentualnie także z chili), bazylią, łyżeczką oliwy z oliwek oraz, jeśli chcesz, z twarożkiem.
2. Pastę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj na kanapkach lub krakersach, udekoruj cienkimi plasterkami ogórka lub papryką.