Pasta z brokuła i awokado na ciemnym pieczywie
Zdrowa i smaczny dodatek do kanapek

Składniki
- brokuł
- dojrzałe awokado
- szczypta suszonej mięty
- łyżka oliwy
- szczypta kminu rzymskiego
- ząbek czosnku
- okrągły ciemny chleb
- 15 dag koziego sera
- świeża mięta do dekoracji
- sól
- czerwony pieprz
Sposób przygotowania
1. Brokuł podziel na różyczki, ugotuj na parze lub w osolonej wodzie. Awokado obierz, pokrój na mniejsze części. Brokuł i awokado włóż do miski, zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj drobno posiekany lub zmiażdżony czosnek, miętę, oliwę, sól i pieprz. Wymieszaj. 2. Chleb pokrój, rozsmaruj purée, na wierzchu układaj plastry koziego sera, posyp mielonym czerwonym pieprzem i liśćmi mięty. 3. W podobny sposób możesz zrobić purée z marchewki, zielonego gotowanego groszku, fasoli, kalafiora lub dyni z marchewką. Możesz je przygotować poprzedniego dnia.