Reklama

Reklama

Pasta z łososiem

Lekkie danie z rybą

Czas przyrządzenia: ok. 30 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 30 dag makaronu wstążki
  • sól
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz
  • 40 dag filetu z łososia bez skóry
  • oliwa
  • 400 ml śmietany 18 proc.
  • po pół pęczka koperku i natki
  • mielona słodka papryka

Sposób przygotowania

1. Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie, trzymaj w cieple. 

2. Obierz i drobno poszatkuj cebule. Wrzuć je na dużą patelnię z 2 łyżkami rozgrzanej oliwy. Chwilę smaż. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub obrany i posiekany czosnek. Smaż razem jeszcze 2-3 minuty. 

3. Filet z łososia opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Pokrój w plastry, a potem w paski. Wrzuć na patelnię z cebulą i czosnkiem, chwilę smaż razem. 

4. Wlej kwaśną śmietanę. Wrzuć odcedzony makaron. Ogrzewaj całość na małym ogniu, cały czas mieszając. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zdejmij naczynie z kuchenki. 

5. Opłucz i osusz po pół pęczka natki oraz koperku. Listki i piórka oderwij od gałązek, poszatkuj. Dodaj do gotowego dania, przemieszaj. Na koniec posyp danie mieloną papryką

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje