Pasta z łososiem
Lekkie danie z rybą

Składniki
- 30 dag makaronu wstążki
- sól
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- pieprz
- 40 dag filetu z łososia bez skóry
- oliwa
- 400 ml śmietany 18 proc.
- po pół pęczka koperku i natki
- mielona słodka papryka
Sposób przygotowania
1. Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie, trzymaj w cieple. 2. Obierz i drobno poszatkuj cebule. Wrzuć je na dużą patelnię z 2 łyżkami rozgrzanej oliwy. Chwilę smaż. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub obrany i posiekany czosnek. Smaż razem jeszcze 2-3 minuty. 3. Filet z łososia opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Pokrój w plastry, a potem w paski. Wrzuć na patelnię z cebulą i czosnkiem, chwilę smaż razem. 4. Wlej kwaśną śmietanę. Wrzuć odcedzony makaron. Ogrzewaj całość na małym ogniu, cały czas mieszając. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zdejmij naczynie z kuchenki. 5. Opłucz i osusz po pół pęczka natki oraz koperku. Listki i piórka oderwij od gałązek, poszatkuj. Dodaj do gotowego dania, przemieszaj. Na koniec posyp danie mieloną papryką