Pasta z pieczonego buraka i czosnku
Prawdziwa gratka dla miłośników past kanapkowych. Jest nie tylko smaczna, ale też wyjątkowo zdrowa. Wypróbuj sprawdzony przepis z książki "Misa mocy".
![Pasta z pieczonego buraka i czosnku](https://i.iplsc.com/000A0ZOJXMCWISJC-C322-F4.webp)
Pasta z pieczonego buraka i czosnkumateriały prasowe
Sposób przygotowania:
Buraki dokładnie umyj i pokrój na kawałki - im mniejsze, tym szybciej się upieką. Główkę czosnku przekrój wzdłuż na pół.
Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp tymiankiem i skrop olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na mniej więcej godzinę.
Gdy buraki będą na tyle miękkie, że uda się wbić w nie widelec, wyjmij naczynie z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Czosnek wyjmij z łupinek.
Buraki i czosnek przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki i zblenduj na gładką masę. Przełóż do słoiczka.
Przepis pochodzi z książki "Misa mocy":
![Okładka książki "Misa mocy"](https://i.iplsc.com/000A0ZCWC2BE4BAI-C322-F4.webp)
Okładka książki "Misa mocy"materiały prasowe