Pasta z pieczonego buraka i czosnku
Prawdziwa gratka dla miłośników past kanapkowych. Jest nie tylko smaczna, ale też wyjątkowo zdrowa. Wypróbuj sprawdzony przepis z książki "Misa mocy".

Składniki
- 1/2 kg buraka
- 1 główka czosnku
- odrobina oleju do skropienia warzyw
- 30 g ziaren słonecznika
- kilka gałązek świeżego tymianku (lub 2 łyżki suszonego)
- sok z ¼ cytryny
- sól i pieprz
1 słoika 500 ml
Sposób przygotowania:
Buraki dokładnie umyj i pokrój na kawałki - im mniejsze, tym szybciej się upieką. Główkę czosnku przekrój wzdłuż na pół.
Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp tymiankiem i skrop olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na mniej więcej godzinę.
Gdy buraki będą na tyle miękkie, że uda się wbić w nie widelec, wyjmij naczynie z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Czosnek wyjmij z łupinek.
Buraki i czosnek przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki i zblenduj na gładką masę. Przełóż do słoiczka.
Przepis pochodzi z książki "Misa mocy":
