Pasta z pieczonym łososiem
Zdrowa pasta z łososia to propozycja na pożywne śniadanie lub kolację. Nie napracujesz się, a posiłek szybko skradnie serca domowników.

Składniki
- 30 dag pieczonego łososia
- cytryna
- 10 dag żółtego sera
- pół ogórka sałatkowego
- 2-3 łyżki majonezu
- kilka listków sałaty
- po kilka gałązek natki i koperku
- sól, pieprz
- pieczywo
6 porcji
Sposób przygotowania:
1. Połowę pieczonego łososia odłóż. Resztę rozdrobnij (możesz to zrobić widelcem lub blenderem), wrzuć do miski.
2. Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach, dodaj do łososia. Dorzuć obranego i drobno posiekanego ogórka. Całość wymieszaj z majonezem. Powstałą pastę dopraw solą i pieprzem.
3. Przygotuj 6 kromek pieczywa. Posmaruj je pastą, przykryj liśćmi sałaty. Na wierzchu rozłóż kawałki odłożonego pieczonego łososia. Skrop go cytryną. Gotowe kanapki ozdób natką oraz koperkiem.