Reklama

Reklama

Pasztet cukiniowy z kaszą i serem

Ser żółty zamień na mozzarellę light, która również świetnie się rozpuszcza i doda potrawie smaku, a zmniejszy kaloryczność dania.

Składniki dla: 16 porcji

Składniki

  • 1 kg cukini
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 20 dag sera żółtego
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. kaszy manny
  • 1/3 szkl. kaszki kukurydzianej
  • 5 łyżek oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pierz
  • gałka muszkatołowa
  • olej do posmarowania tortownicy

Sposób przygotowania

1. Cukinie i obrane marchewki umyj, osusz, grubo zetrzyj. Startą cukinię mocno odciśnij. Żółty ser zetrzyj na tarce o małych otworach. Przygotowane składniki przełóż do miseczki. Dodaj kaszę mannę oraz kaszkę kukurydzianą. Wbij jajka. Wlej olej. Wsyp sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dobrze wymieszaj. 

2. Tortownicę (śr. 26 cm) posmaruj cienko olejem. Nałóż masę warzywną. Wierzch wygładź. Wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 180 st. Piecz przez 1 godzinę. Wystudź w tortownicy. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje