Pasztet szpinakowy z parmezanem
Takiego pasztetu jeszcze nie jedliście!
- 1 kg szpinaku, ząbek czosnku, łyżka soku z cytryny, 3 łyżki oliwy,
- 10 dag sera feta,
- 10 dag twarogu,
- 10 dag startego parmezanu, pęczek dymki,
- kajzerka, 1/2 szklanki śmietanki, 3 jajka,
- po łyżce posiekanej natki i koperku,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Zagotuj wodę z solą, ząbkiem czosnku, łyżeczką oliwy i łyżką soku z cytryny. Na wrzątek wrzuć umyty, przebrany szpinak i gotuj około 5 minut. Dobrze osącz na sicie. 2. Bułkę namocz w śmietance. Oczyść, posiekaj dymkę i zeszklij ją na pozostałej oliwie. 3. Odciśniętą bułkę zmiksuj z twarogiem, szpinakiem i dymką. Połącz z drobno startym serem feta, połową parmezanu, posiekanym koperkiem i natką oraz odrobiną soli, pieprzu i jajkami. 4. Formę pasztetową nasmaruj oliwą, napełnij przygotowaną masą. Wyrównaj powierzchnię, posyp pozostałym parmezanem. Pasztet wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut w temperaturze 200 st. C. Podawaj na gorąco.
Czas przygotowania: 75 minut.
Wartość kaloryczna 1 porcji: 190 kcal.