Pasztet z kaczki
Wykwintny pasztet.
- mięso z kaczki,
- wątróbki z kaczki,
- 200 ml śmietany 36 proc.,
- 100 g suszonych śliwek,
- 50 g masła,
- 40 ml brandy lub wiśniówki,
- 2 jaja,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa,
Przygotowanie:
Mięso obrać ze skóry i zmielić razem z wątróbkami dwukrotnie. Z dwóch jajek oddzielić białka od żółtek. Do zmielonego mięsa dodać żółtka, masło, brandy lub wiśniówkę, śmietanę oraz śliwki. Przyprawić solą, pieprzem i gałką, a następnie zmiksować. Dodać ubite białka. Delikatnie wymieszać.
Masę na pasztet wyłożyć na aluminiową folię, wzdłuż i zwinąć ją, tak, aby powstał równej średnicy wałek. Całość włożyć do kąpieli wodnej (tzn. włożyć do blaszki z wodą) i piec przez 80 minut w temperaturze ok. 120 st. C. Przygotowanie 120 min.