Pavlova, czyli beza nadziewana
Pyszna!

Składniki
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- kilka kropli wody różanej
- 2 szklanki truskawek, pokrojonych
- łyżka cukru
- szklanka malin
- 1 i 1/2 szklanki kremówki
- 2 łyżki pistacji, niesolonych
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 150 st. C. Wyłóż półkę papierem do pieczenia. 2. W dużej misce ubij mikserem białka. Po chwili zacznij dodawać cukier puder (po łyżce). Ubijaj, aby cukier się rozpuścił, a piana była gładka i sztywna. Pod koniec dodaj łyżeczkę soku z cytryny, esencję waniliową i wodę różaną. 3. Przełóż pianę na przygotowany papier, tak aby powstało koło z zagłębieniem pośrodku i wyraźnie wyższym brzegiem. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut. 4. Zredukuj temperaturę do 120 st. C i piecz jeszcze godzinę. Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, aby beza całkowicie ostygła. 5. W misce wymieszaj truskawki z cukrem i resztą soku z cytryny. 6 Ubij śmietanę. Rozgnieć widelcem część truskawek i dodaj je do śmietany. Nałóż śmietanę do środka bezy. Posyp resztą truskawek i posiekanymi pistacjami.