Pavlova, czyli beza nadziewana
Pyszna!
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 150 st. C. Wyłóż półkę papierem do pieczenia.
2. W dużej misce ubij mikserem białka. Po chwili zacznij dodawać cukier puder (po łyżce). Ubijaj, aby cukier się rozpuścił, a piana była gładka i sztywna. Pod koniec dodaj łyżeczkę soku z cytryny, esencję waniliową i wodę różaną.
3. Przełóż pianę na przygotowany papier, tak aby powstało koło z zagłębieniem pośrodku i wyraźnie wyższym brzegiem. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut.
4. Zredukuj temperaturę do 120 st. C i piecz jeszcze godzinę. Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, aby beza całkowicie ostygła.
5. W misce wymieszaj truskawki z cukrem i resztą soku z cytryny. 6 Ubij śmietanę. Rozgnieć widelcem część truskawek i dodaj je do śmietany. Nałóż śmietanę do środka bezy. Posyp resztą truskawek i posiekanymi pistacjami.