Pavlova, czyli beza nadziewana

Pyszna!

Beza z truskawkami
Beza z truskawkami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 150 st. C. Wyłóż półkę papierem do pieczenia. 

2. W dużej misce ubij mikserem białka. Po chwili zacznij dodawać cukier puder (po łyżce). Ubijaj, aby cukier się rozpuścił, a piana była gładka i sztywna. Pod koniec dodaj łyżeczkę soku z cytryny, esencję waniliową i wodę różaną. 

3. Przełóż pianę na przygotowany papier, tak aby powstało koło z zagłębieniem pośrodku i wyraźnie wyższym brzegiem. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut. 

4. Zredukuj temperaturę do 120 st. C i piecz jeszcze godzinę. Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, aby beza całkowicie ostygła. 

5. W misce wymieszaj truskawki z cukrem i resztą soku z cytryny. 6 Ubij śmietanę. Rozgnieć widelcem część truskawek i dodaj je do śmietany. Nałóż śmietanę do środka bezy. Posyp resztą truskawek i posiekanymi pistacjami.

Zmysłowe smaki: Torcik bezowy z truskawkami i bitą śmietanąInteria.tv
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas