Penne z mielonym mięsem
Syci na długo.
Skłaadniki:
- 50 dag mięsa mielonego wieprzowego
- jajko
- pół czerstwej bułki
- pół szklanki mleka
- 3 łyżki bułki tartej
- 25 dag makaronu penne
- cebula
- puszka pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 10 dag parmezanu
- 2 łyżeczki bazylii
- 1 łyżeczka cukru
- łyżeczka tymianku
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki oregano
- olej
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Usmaż pokrojoną cebulę, dodaj pomidory z zalewą, przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, tymianek, oregano, cukier, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Wymieszaj. Duś pod przykryciem 25 minut. Przeciśnij przez sito. Makaron ugotuj według opisu na opakowaniu. Odcedź. Bułkę namocz w mleku.
2. Mięso połącz z jajkiem, namoczoną i osączoną bułką, solą i pieprzem. Formuj pulpeciki. Obtocz w bułce tartej, smaż na rozgrzanym oleju po siedem minut z każdej strony. Pulpeciki delikatnie wymieszaj z sosem pomidorowym. Na talerzu układaj makaron, polej sosem z pulpecikami, posyp startym serem.