Reklama

Reklama

Piaskowiec z wiśniami

Pyszne ciasto, w którym możesz wykorzystać wiśnie z kompotu. Puszyste, z odrobiną maku, o kwaskowatym posmaku owoców. Spróbuj, a nie pożałujesz!

Czas przyrządzenia: 30 min + pieczenie
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 40 dag maku
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 1 kostka masła
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy
  • 1 szkl. wiśni z kompotu
  • tłuszcz i mąka do formy
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

1. Mak zalej zimną wodą, wymieszaj. Gdy zanieczyszczenia wypłyną na wierzch, zbierz je łyżką. Mak starannie osącz i osusz (najlepiej przesyp go na ściereczkę, przykryj drugą ściereczką i dociskaj ją miejsce przy miejscu).

2. Masło stop, wystudź. Jajka z cukrem utrzyj na puszystą masę. Wprost do niej przesiej oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodaj aromat migdałowy i dokładnie wszystko wymieszaj. Kiedy składniki się połączą, powoli dolewaj masło i stale ucieraj masę mikserem. Odłóż 2/3 ciasta, resztę wymieszaj z makiem  i 1 łyżką śmietany. Pozostałe ciasto połącz z migdałami i resztą śmietany.

Reklama

3. Podłużną foremkę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj ciasto migdałowe. Wzdłuż łyżką zrób wgłębienie. Nałóż do niego ciasto makowe. Wierzch przykryj wiśniami. Owoce lekko wciśnij w ciasto. Piecz 60 minut  w temp. 175 st. Ciasto studź ok. 15 minut na blasze, następnie przełóż na kratkę kuchenną, pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Lekko oprósz cukrem pudrem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy