Piaskowiec z wiśniami
Pyszne ciasto, w którym możesz wykorzystać wiśnie z kompotu. Puszyste, z odrobiną maku, o kwaskowatym posmaku owoców. Spróbuj, a nie pożałujesz!
Sposób przygotowania:
1. Mak zalej zimną wodą, wymieszaj. Gdy zanieczyszczenia wypłyną na wierzch, zbierz je łyżką. Mak starannie osącz i osusz (najlepiej przesyp go na ściereczkę, przykryj drugą ściereczką i dociskaj ją miejsce przy miejscu).
2. Masło stop, wystudź. Jajka z cukrem utrzyj na puszystą masę. Wprost do niej przesiej oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodaj aromat migdałowy i dokładnie wszystko wymieszaj. Kiedy składniki się połączą, powoli dolewaj masło i stale ucieraj masę mikserem. Odłóż 2/3 ciasta, resztę wymieszaj z makiem i 1 łyżką śmietany. Pozostałe ciasto połącz z migdałami i resztą śmietany.
3. Podłużną foremkę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj ciasto migdałowe. Wzdłuż łyżką zrób wgłębienie. Nałóż do niego ciasto makowe. Wierzch przykryj wiśniami. Owoce lekko wciśnij w ciasto. Piecz 60 minut w temp. 175 st. Ciasto studź ok. 15 minut na blasze, następnie przełóż na kratkę kuchenną, pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Lekko oprósz cukrem pudrem.