Piaskowiec z wiśniami

Pyszne ciasto, w którym możesz wykorzystać wiśnie z kompotu. Puszyste, z odrobiną maku, o kwaskowatym posmaku owoców. Spróbuj, a nie pożałujesz!

Piaskowiec z wiśniami
Piaskowiec z wiśniami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Mak zalej zimną wodą, wymieszaj. Gdy zanieczyszczenia wypłyną na wierzch, zbierz je łyżką. Mak starannie osącz i osusz (najlepiej przesyp go na ściereczkę, przykryj drugą ściereczką i dociskaj ją miejsce przy miejscu).

2. Masło stop, wystudź. Jajka z cukrem utrzyj na puszystą masę. Wprost do niej przesiej oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodaj aromat migdałowy i dokładnie wszystko wymieszaj. Kiedy składniki się połączą, powoli dolewaj masło i stale ucieraj masę mikserem. Odłóż 2/3 ciasta, resztę wymieszaj z makiem  i 1 łyżką śmietany. Pozostałe ciasto połącz z migdałami i resztą śmietany.

3. Podłużną foremkę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj ciasto migdałowe. Wzdłuż łyżką zrób wgłębienie. Nałóż do niego ciasto makowe. Wierzch przykryj wiśniami. Owoce lekko wciśnij w ciasto. Piecz 60 minut  w temp. 175 st. Ciasto studź ok. 15 minut na blasze, następnie przełóż na kratkę kuchenną, pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Lekko oprósz cukrem pudrem.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas