Reklama

Reklama

Pięć prostych ciast na Wielkanoc, które zrobisz w parę chwil

W tym roku Wielkanoc przebiegnie w cieniu koronawirusa, nie oznacza to jednak, że mamy całkowicie zrezygnować z tradycji. Przedstawiamy pięć niewymagających przepisów na świąteczne ciasta.

Obecna sytuacja sprawiła, że większość z nas utknęła w domach. Staramy się jak najrzadziej chodzić do sklepów, niektórzy nie będą mogli spędzić świąt w rodzinnym gronie. Co zrobić, by mimo to nie stracić pogody ducha i Wielkanoc przeżyć w radosnej atmosferze? Najlepiej nie załamywać rąk i święta przygotować jak co roku. Przedstawiamy pięć pomysłów na ciasta, które świetnie sprawdzą się podczas świąt, a ich przygotowanie nie zajmie wiele czasu.

Reklama

Babka wielkanocna

Składniki

  • 5 jajek
  • 200 g masła
  • 180 g drobnego cukru
  • 160 g mąki pszennej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • cukier puder do posypania babki

Sposób przygotowania:

Ustawiamy piekarnik na 170° C. Myjemy cytrynę i ścieramy na tarce jej skórkę. Wyciskamy sok, uważając, by nie wpadły do niego pestki. Topimy masło, dodajemy startą skórkę i sok. Odstawiamy garnek.

Wbijamy do miski jajka, dosypujemy cukier i ubijamy na puszystą masę, dodając cukier wanilinowy.

W drugiej misce mieszamy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Suche składniki powoli przesiewamy do masy jajecznej, cały czas miksując na niskich obrotach, aż do połączenia wszystkich składników. Następnie wlewamy przestudzone masło.

Smarujemy formę z kominem tłuszczem i podsypujemy mąką. Wlewamy masę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy babkę cukrem pudrem.

Keks

Składniki

  • 5 jajek
  • 100 g miękkiego masła
  • 110 g drobnego cukru
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 500 g bakalii (posiekane migdały, orzechy włoskie i laskowe, rodzynki, żurawina, kandyzowana skórka pomarańczy, suszone daktyle, śliwki, figi, morele itp.)

Sposób przygotowania:

Posiekane bakalie wrzucamy do miski i obtaczamy w paru łyżkach mąki (dzięki temu nie opadną na dół foremki). Rozgrzewamy piekarnik do 180° C. Foremkę keksową smarujemy masłem i podsypujemy mąką (lub wykładamy papierem do pieczenia).

Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy masła. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo przesiewamy do ubijanych jajek. Miksujemy, aż wszystkie składniki połączą się w gładką masę. Na końcu dodajemy bakalie i całość dokładnie mieszamy łyżką.

Przelewamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 50 minut.

Mazurek z czekoladą

Składniki

  • 2 żółtka
  • 350 g mąki tortowej
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 50 g kwaśnej śmietany
  • 50 g śmietany kremówki
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 400 g serka mascarpone
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Wysypujemy na stolnicę mąkę i cukier puder, wbijamy żółtka, dodajemy masło, kwaśną śmietanę, szczyptę soli i cynamon. Zagniatamy z tych składników ciasto. Następnie wsadzamy je na godzinę do lodówki.

Po tym czasie wałkujemy je cienko i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200° C przez około 15-20 minut.

W tym czasie robimy polewę. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej obydwie czekolady, dodajemy śmietanki. Lekko studzimy i miksujemy krem wraz z mascarpone.

Smarujemy ciasto masą kajmakową, następnie wylewamy na nią krem czekoladowy. Gotowy mazurek wstawiamy do lodówki.

Ciasto marchewkowe

Składniki

  • 4 marchewki starte na tarce z drobnymi oczkami
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 200 g cukru
  • 300 g bakalii (posiekane orzechy włoskie, rodzynki, żurawina, kandyzowana skórka pomarańczy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Włączamy piekarnik na 180° C. Ubijamy jaja z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką masę, powoli dolewamy olej i miksujemy aż do połączenia wszystkich składników.

Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, cały czas miksujemy masę na wolnych obrotach. Następnie dodajemy marchewkę i bakalie. Całość dokładnie mieszamy łyżką.

Gotową masę wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej masłem i podsypanej mąką. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy 45-50 minut.

Sernik

Składniki

  • 1 kg sera twarogowego
  • 200 g drobnego cukru
  • 20 dag miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170° C. Topimy masło w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia.

Miksujemy ser, dodajemy do niego roztopione masło, jajka i cukier. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, przesiewamy mąkę, cały czas miksując na najniższych obrotach.

Tortownicę smarujemy masłem i podsypujemy mąką. Wylewamy ciasto do formy i wyrównujemy jego powierzchnię.

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 60 minut. Nie wyciągamy ciasta od razu po upieczeniu, robimy to stopniowo: pozostawiamy sernik w wyłączonym piekarniku, potem lekko uchylamy drzwiczki piekarnika, po kilku minutach je otwieramy, a po chwili całkiem wyjmujemy ciasto.

Gdy ostygnie, z wierzchu posypujemy cukrem pudrem.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | wielkanocne ciasta

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy