W tym roku Wielkanoc przebiegnie w cieniu koronawirusa, nie oznacza to jednak, że mamy całkowicie zrezygnować z tradycji. Przedstawiamy pięć niewymagających przepisów na świąteczne ciasta.
Obecna sytuacja sprawiła, że większość z nas utknęła w domach. Staramy się jak najrzadziej chodzić do sklepów, niektórzy nie będą mogli spędzić świąt w rodzinnym gronie. Co zrobić, by mimo to nie stracić pogody ducha i Wielkanoc przeżyć w radosnej atmosferze? Najlepiej nie załamywać rąk i święta przygotować jak co roku. Przedstawiamy pięć pomysłów na ciasta, które świetnie sprawdzą się podczas świąt, a ich przygotowanie nie zajmie wiele czasu.
Ustawiamy piekarnik na 170° C. Myjemy cytrynę i ścieramy na tarce jej skórkę. Wyciskamy sok, uważając, by nie wpadły do niego pestki. Topimy masło, dodajemy startą skórkę i sok. Odstawiamy garnek.
Wbijamy do miski jajka, dosypujemy cukier i ubijamy na puszystą masę, dodając cukier wanilinowy.
W drugiej misce mieszamy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Suche składniki powoli przesiewamy do masy jajecznej, cały czas miksując na niskich obrotach, aż do połączenia wszystkich składników. Następnie wlewamy przestudzone masło.
Smarujemy formę z kominem tłuszczem i podsypujemy mąką. Wlewamy masę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy babkę cukrem pudrem.