Pięć prostych ciast na Wielkanoc, które zrobisz w parę chwil
W tym roku Wielkanoc przebiegnie w cieniu koronawirusa, nie oznacza to jednak, że mamy całkowicie zrezygnować z tradycji. Przedstawiamy pięć niewymagających przepisów na świąteczne ciasta.
Obecna sytuacja sprawiła, że większość z nas utknęła w domach. Staramy się jak najrzadziej chodzić do sklepów, niektórzy nie będą mogli spędzić świąt w rodzinnym gronie. Co zrobić, by mimo to nie stracić pogody ducha i Wielkanoc przeżyć w radosnej atmosferze? Najlepiej nie załamywać rąk i święta przygotować jak co roku. Przedstawiamy pięć pomysłów na ciasta, które świetnie sprawdzą się podczas świąt, a ich przygotowanie nie zajmie wiele czasu.
Babka wielkanocna
Sposób przygotowania:
Ustawiamy piekarnik na 170° C. Myjemy cytrynę i ścieramy na tarce jej skórkę. Wyciskamy sok, uważając, by nie wpadły do niego pestki. Topimy masło, dodajemy startą skórkę i sok. Odstawiamy garnek.
Wbijamy do miski jajka, dosypujemy cukier i ubijamy na puszystą masę, dodając cukier wanilinowy.
W drugiej misce mieszamy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Suche składniki powoli przesiewamy do masy jajecznej, cały czas miksując na niskich obrotach, aż do połączenia wszystkich składników. Następnie wlewamy przestudzone masło.
Smarujemy formę z kominem tłuszczem i podsypujemy mąką. Wlewamy masę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy babkę cukrem pudrem.
Keks
Sposób przygotowania:
Posiekane bakalie wrzucamy do miski i obtaczamy w paru łyżkach mąki (dzięki temu nie opadną na dół foremki). Rozgrzewamy piekarnik do 180° C. Foremkę keksową smarujemy masłem i podsypujemy mąką (lub wykładamy papierem do pieczenia).
Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy masła. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo przesiewamy do ubijanych jajek. Miksujemy, aż wszystkie składniki połączą się w gładką masę. Na końcu dodajemy bakalie i całość dokładnie mieszamy łyżką.
Przelewamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 50 minut.
Mazurek z czekoladą
Sposób przygotowania:
Wysypujemy na stolnicę mąkę i cukier puder, wbijamy żółtka, dodajemy masło, kwaśną śmietanę, szczyptę soli i cynamon. Zagniatamy z tych składników ciasto. Następnie wsadzamy je na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wałkujemy je cienko i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200° C przez około 15-20 minut.
W tym czasie robimy polewę. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej obydwie czekolady, dodajemy śmietanki. Lekko studzimy i miksujemy krem wraz z mascarpone.
Smarujemy ciasto masą kajmakową, następnie wylewamy na nią krem czekoladowy. Gotowy mazurek wstawiamy do lodówki.
Ciasto marchewkowe
Sposób przygotowania:
Włączamy piekarnik na 180° C. Ubijamy jaja z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką masę, powoli dolewamy olej i miksujemy aż do połączenia wszystkich składników.
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, cały czas miksujemy masę na wolnych obrotach. Następnie dodajemy marchewkę i bakalie. Całość dokładnie mieszamy łyżką.
Gotową masę wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej masłem i podsypanej mąką. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy 45-50 minut.
Sernik
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170° C. Topimy masło w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia.
Miksujemy ser, dodajemy do niego roztopione masło, jajka i cukier. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, przesiewamy mąkę, cały czas miksując na najniższych obrotach.
Tortownicę smarujemy masłem i podsypujemy mąką. Wylewamy ciasto do formy i wyrównujemy jego powierzchnię.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 60 minut. Nie wyciągamy ciasta od razu po upieczeniu, robimy to stopniowo: pozostawiamy sernik w wyłączonym piekarniku, potem lekko uchylamy drzwiczki piekarnika, po kilku minutach je otwieramy, a po chwili całkiem wyjmujemy ciasto.
Gdy ostygnie, z wierzchu posypujemy cukrem pudrem.