Pieczeń karkowa w miodzie
Mięso pieczone w miodzie to sposób przyrządzania pieczeni znany już setki lat temu. Ten smak zachwyca i dziś.
1. Przygotuj bejcę do pieczeni: czosnek przeciśnij przez praskę i utrzyj z solą. Dodaj miód, musztardę, keczup. Składniki starannie wymieszaj widelcem. Następnie powoli dolewaj olej, cały czas mieszając. Dobrze utarta bejca ma konsystencję majonezu. Gotową mieszankę odstaw jeszcze na 30 minut, aby smaki dobrze się połączyły.
2. W tym czasie mięso opłucz i osusz. Równomiernie naszpikuj je goździkami. Następnie posmaruj karkówkę przygotowaną bejcą. Ułóż mięso w naczyniu, przykryj i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin.
3. Po tym czasie przełóż mięso do brytfanny i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 15 minut w temperaturze 200° C. Po kwadransie zredukuj temperaturę do 180° C i piecz mięso jeszcze 60-80 minut. Co 15 minut skrapiaj pieczeń gorącą wodą. Gotową karkówkę podawaj z zieloną sałatą, pomidorkami koktajlowymi oraz pieczonymi ziemniakami.
4. Pyszny sos do mięsa uzyskasz, jeżeli do garnuszka przecedzisz sos, który powstał w trakcie pieczenia karkówki. Wywar zagotuj, a następnie zagęść łyżeczką mąki ziemniaczanej rozprowadzonej zimną wodą (ok. 1/2 szklanki). Po starannym wymieszaniu sos zagotuj, przypraw solą i pieprzem. Możesz też zaprawić go śmietaną. Jeśli dodasz kremówkę - sos będzie łagodniejszy, dolewając kwaśną śmietanę uzyskasz sos bardziej wyrazisty w smaku.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 45 minut
Porcja: 420 kilokalorii