Reklama

Reklama

Pieczeń po angielsku

Smaczna i aromatyczna.

Składniki

  • 1 i 1/2 kg mięsa z piersi indyka
  • 1 pomarańcza
  • 2 cebule
  • 1 szkl. ciemnego piwa
  • kawałek korzenia imbiru (2 cm )
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka nasion gorczycy
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 4-5 owoców jałowca
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 12-15 goździków
  • 1 kawałek kory cynamonu
  • 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • sos sojowy
  • mielony biały pieprz
  • olej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Natrzyj czarnym pieprzem, wbij goździki (w równych odstępach). Cebule obierz i posiekaj. Zeszklij na 1 łyżce oleju. Ostudź. Pomarańczę obierz, pokrój ją na małe kawałki. Wymieszaj z cebulą, startym imbirem, miodem i innymi przyprawami. Wlej 1 łyżeczkę sosu sojowego. Dolej piwo, zagotuj. Gdy marynata ostygnie, wyjmij anyż i zmiksuj pozostałe składniki na gładką masę. 

2. Mięso posmaruj marynatą i odstaw na całą noc do lodówki. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Włóż mięso i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 50 minut w 170°C. Podczas pieczenia polewaj mięso sosem z dna brytfanki. 

3. Wyjmij pieczeń, odczekaj ok. 15 minut, pokrój w niezbyt grube plastry. Polej 1/3 sosu. Resztę sosu podaj w sosjerce. Jako dodatek polecamy pieczone ziemniaki.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje