Pieczeń po angielsku
Smaczna i aromatyczna.
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj i osusz. Natrzyj czarnym pieprzem, wbij goździki (w równych odstępach). Cebule obierz i posiekaj. Zeszklij na 1 łyżce oleju. Ostudź. Pomarańczę obierz, pokrój ją na małe kawałki. Wymieszaj z cebulą, startym imbirem, miodem i innymi przyprawami. Wlej 1 łyżeczkę sosu sojowego. Dolej piwo, zagotuj. Gdy marynata ostygnie, wyjmij anyż i zmiksuj pozostałe składniki na gładką masę.
2. Mięso posmaruj marynatą i odstaw na całą noc do lodówki. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Włóż mięso i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 50 minut w 170°C. Podczas pieczenia polewaj mięso sosem z dna brytfanki.
3. Wyjmij pieczeń, odczekaj ok. 15 minut, pokrój w niezbyt grube plastry. Polej 1/3 sosu. Resztę sosu podaj w sosjerce. Jako dodatek polecamy pieczone ziemniaki.