Pieczeń po angielsku
Smaczna i aromatyczna.

Składniki
- 1 i 1/2 kg mięsa z piersi indyka
- 1 pomarańcza
- 2 cebule
- 1 szkl. ciemnego piwa
- kawałek korzenia imbiru (2 cm )
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka nasion gorczycy
- 1 łyżeczka nasion kminku
- 4-5 owoców jałowca
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 12-15 goździków
- 1 kawałek kory cynamonu
- 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
- 1 gwiazdka anyżu
- sos sojowy
- mielony biały pieprz
- olej
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj i osusz. Natrzyj czarnym pieprzem, wbij goździki (w równych odstępach). Cebule obierz i posiekaj. Zeszklij na 1 łyżce oleju. Ostudź. Pomarańczę obierz, pokrój ją na małe kawałki. Wymieszaj z cebulą, startym imbirem, miodem i innymi przyprawami. Wlej 1 łyżeczkę sosu sojowego. Dolej piwo, zagotuj. Gdy marynata ostygnie, wyjmij anyż i zmiksuj pozostałe składniki na gładką masę. 2. Mięso posmaruj marynatą i odstaw na całą noc do lodówki. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Włóż mięso i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 50 minut w 170°C. Podczas pieczenia polewaj mięso sosem z dna brytfanki. 3. Wyjmij pieczeń, odczekaj ok. 15 minut, pokrój w niezbyt grube plastry. Polej 1/3 sosu. Resztę sosu podaj w sosjerce. Jako dodatek polecamy pieczone ziemniaki.