Pieczeń rzymska z jajkiem
Klasyczny przepis.

Składniki:
- 80 dag mięsa mielonego, - 4 jajka na twardo, - 1 jajko surowe, - sól, pierz, papryka, - 3 łyżki smalcu, - łyżka cebulki prażonej, - 1 kostka bulionowa, - majeranek, - 3 łyżki bułki tartej, - papryka konserwowa,- marynowane grzybki
Przygotowanie:
Mięso wymieszać ja jajkiem, bułką tartą, 3 łyżkami wody, cebulką oraz majerankiem i pieprzem do smaku. Połowę masy rozsmarować w natłuszczonej formie keksowej. Na tym ułożyć jajka na twardo. Przykryć resztą masy mięsnej. Polać łyżką stopionego smalcu i piec 45 minut w temperaturze 200 st. C. W trakcie polewać resztą smalcu. Kostkę rosołową rozrobić w 3 łyżkach gorącej wody. Polać gotową pieczeń. Odstawić jeszcze na 5-10 min do piekarnika. Gotową ostudzić. Wyjąć z formy podawać udekorowaną grzybkami i marynowaną papryką.