Pieczeń rzymska z warzywami

Przygotowana według naszych przepisów nigdy się nie znudzi. Zawsze świetnie smakuje i apetycznie wygląda. Możesz ją serwować na codzienne obiady i rodzinne uroczystości.

Pieczeń z warzywami
Pieczeń z warzywami123RF/PICSEL

Warstwowiec z pomidorkami oraz bazylią

Sposób przygotowania

1. Cebulkę obierz pokrój w kosteczkę. Tosty namocz w zimnej wodzie. Obrany ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Mięso przełóż do miseczki. Dodaj do niego odciśnięte pieczywo. 

2. Potem do mięsnej masy wbij 2 jajka. Dodaj cebulę oraz czosnek. Dołóż musztardę oraz sól, pieprz i chili do smaku. Dobrze wyrób masę. Pomidorki umyj, wytrzyj do sucha. 

3. Odłóż po 2 pomidorki każdego koloru odłóż do dekoracji. Pozostałe pokrój na cząstki, oczyść z pestek. Bazylię opłucz, osusz. Listki oderwij od gałązek, kilka odłóż do dekoracji pieczeni. 

4. Formę posmaruj olejem. Ułóż w niej na przemian warstwy mięsnej masy, pomidorki oraz bazylię. Piecz 75 minut w temp. 175 st. C. Udekoruj odłożonymi pomidorkami oraz bazylią.

Jak zrobić pieczeń rzymską?Interia Kulinaria
Pieczeń z boczkiem
Pieczeń z boczkiem123RF/PICSEL

Pikantny keks z fasolką

Sposób przygotowania

1. Tosty namocz w zimnej wodzie. Fasolkę oczyść, opłucz, strączki gotuj przez 10 minut w lekko posolonej wodzie. Odcedź je i dobrze osącz. Szalotki obierz, grubo posiekaj. 

2. Mięso przełóż do miseczki. Dodaj 1/2 szalotek, odciśnięte pieczywo i jajko. Masę przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Formę posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsmaruj połowę masy, formując prostokąt. Ułóż na nim strączki fasolki. Przykryj je resztą mięsa. Uformuj pieczeń. Ułóż na niej plasterki boczku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Piecz ok. 50 minut. 

3. Marchewki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Smaż je na maśle 5 minut z resztą szalotek. Posól. Dodaj do mięsa po 25 min pieczenia. Posyp rozmarynem porwanym na kawałeczki.

Zapiekanka marokańskaInteria Kulinaria
Pieczeń brokułowa
Pieczeń brokułowa123RF/PICSEL

Rolada brokułowa

Sposób przygotowania

1. Brokuł oczyść, opłucz, podziel na różyczki. Gotuj je 6-7 minut w posolonej wodzie. Wyjmij i jeszcze ciepłe rozgnieć widelcem. Wystudź. 

2. Bułeczkę porwij na kawałki, zalej je mlekiem i odstaw do namoczenia. Cebulę obierz, posiekaj. Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj odciśniętą bułkę, 1 jajko i cebulkę. Masę przypraw solą, pieprzem oraz suszonym oregano i tymiankiem. Wyrób. 

3. Fetę utrzyj z drugim jajkiem. Wymieszaj z brokułami oraz migdałami. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem. Przygotuj duży kawałek folii aluminiowej. Rozsmaruj na nim mięsną masę, formując prostokąt (35 x 20 cm). Rozłóż nadzienie i pomagając sobie folią, zwiń. Roladę ułóż na blasze posmarowanej olejem. Piecz ok. 1 godziny w 190 st. C. Podawaj z sosem, np. pomidorowym.

Przepis na roladki z grillowanego bakłażanaInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas