Reklama

Reklama

Pieczeń rzymska z warzywami

Przygotowana według naszych przepisów nigdy się nie znudzi. Zawsze świetnie smakuje i apetycznie wygląda. Możesz ją serwować na codzienne obiady i rodzinne uroczystości.

Warstwowiec z pomidorkami oraz bazylią

Składniki

  • 80 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 2 kromki czerstwego chleba tostowego (albo mała kajzerka)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebulka
  • 2 łyżki ostrej musztardy (np. sarepskiej)
  • 2 jajka
  • po 10–12 małych pomidorków żółtych i czerwonych
  • 1 pęczek bazylii
  • chili w proszku
  • sól
  • czarny pieprz
  • olej (do formy)

Sposób przygotowania

1. Cebulkę obierz pokrój w kosteczkę. Tosty namocz w zimnej wodzie. Obrany ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Mięso przełóż do miseczki. Dodaj do niego odciśnięte pieczywo. 

2. Potem do mięsnej masy wbij 2 jajka. Dodaj cebulę oraz czosnek. Dołóż musztardę oraz sól, pieprz i chili do smaku. Dobrze wyrób masę. Pomidorki umyj, wytrzyj do sucha. 

3. Odłóż po 2 pomidorki każdego koloru odłóż do dekoracji. Pozostałe pokrój na cząstki, oczyść z pestek. Bazylię opłucz, osusz. Listki oderwij od gałązek, kilka odłóż do dekoracji pieczeni. 

4. Formę posmaruj olejem. Ułóż w niej na przemian warstwy mięsnej masy, pomidorki oraz bazylię. Piecz 75 minut w temp. 175 st. C. Udekoruj odłożonymi pomidorkami oraz bazylią.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje