Reklama

Reklama

Pieczeń w winnej marynacie

Danie, które przygotujesz bez trudu!

Czas przyrządzenia: 100 minut
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 kg wąskiego schabu środkowego
  • 20 dag wędzonego boczku w plasterkach
  • sól gruboziarnista
  • pieprz mielony

Składniki

  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki różowego pieprzu
  • 50 ml oleju
  • 1 marchewka
  • 1/4 selera
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy

Sposób przygotowania

1. Marynata: warzywa obierz i umyj. Pokrój na kawałki. Wino wymieszaj z 100 ml wody. Dodaj pieprz, wlej olej, wrzuć pokrojone warzywa, umyty tymianek, listki laurowe i gorczycę. Powoli zagotuj. Gotuj pod przykryciem, na malutkim ogniu, przez 8-10 minut. Odstaw do całkowitego ostudzenia. 

2. Mięso: schab umyj i osusz. Natrzyj go solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstaw na godzinę i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Mięso włóż do zimnej marynaty, tak by było całkowicie przykryte. Marynuj w lodówce przez 2-3 dni (pamiętaj, by obracać mięso co 12 godzin). 

3. Mięso wyjmij z marynaty i wytrzyj. Owiń plasterkami boczku i obwiąż bawełnianą nitką, by boczek dobrze przywarł do mięsa. Schab włóż do rękawa do pieczenia (możesz dołożyć warzywa z marynaty lub 1 główkę czosnku, przekrojoną w poprzek na połowę). 

4. Piecz w 170 st. przez 60-70 minut. Wyjmij z rękawa, odwiń nitkę i zapiecz przez 5-10 minut z włączonym termoobiegiem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje