Pieczeń w winnej marynacie
Danie, które przygotujesz bez trudu!
Sposób przygotowania
1. Marynata: warzywa obierz i umyj. Pokrój na kawałki. Wino wymieszaj z 100 ml wody. Dodaj pieprz, wlej olej, wrzuć pokrojone warzywa, umyty tymianek, listki laurowe i gorczycę. Powoli zagotuj. Gotuj pod przykryciem, na malutkim ogniu, przez 8-10 minut. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
2. Mięso: schab umyj i osusz. Natrzyj go solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstaw na godzinę i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Mięso włóż do zimnej marynaty, tak by było całkowicie przykryte. Marynuj w lodówce przez 2-3 dni (pamiętaj, by obracać mięso co 12 godzin).
3. Mięso wyjmij z marynaty i wytrzyj. Owiń plasterkami boczku i obwiąż bawełnianą nitką, by boczek dobrze przywarł do mięsa. Schab włóż do rękawa do pieczenia (możesz dołożyć warzywa z marynaty lub 1 główkę czosnku, przekrojoną w poprzek na połowę).
4. Piecz w 170 st. przez 60-70 minut. Wyjmij z rękawa, odwiń nitkę i zapiecz przez 5-10 minut z włączonym termoobiegiem.