Pieczeń wołowa korzenna
Przygotuj aromatyczną pieczeń.
Składniki:
- 1 kg ligawy wołowej,
- 400 ml bulionu,
- 40 dag szalotki,
- 20 dag śliwek,
- 2 jabłka,
- olej
Przyprawy:
- sol, pieprz cukier,
- gałka muszkatołowa,
- cynamon,
- goździki
Przygotowanie:
Mięso opłucz, osusz. Grubo natrzyj solą, pieprzem i cukrem. Oprósz mieloną gałą muszkatołową, goździkami i cynamonem. Obciąż i odstaw na dobę do lodówki. W tym czasie 2 raz mięso obróć. Następnego dnia lekko opłucz. Ułóż w natłuszczonej brytfance, skrop olejem. Wstaw do piekarnika 180 st. C. Piecz 75 min. W trakcie podlewaj bulionem. Na 25 min przed końcem pieczenia do brytfanki dołóż obrane, pokrojone na połówki szalotki. Wymieszaj z wytwarzającym się sosem. Na 10 min przed końcem pieczenia dodaj połówki wydrylowanych śliwek oraz cząstki jabłek (bez gniazd nasiennych). Wymieszaj. Pieczeń podaj obłożoną owocami.