Pieczone brzoskwinie i domowa granola - słoneczny deser

Soczyste brzoskwinie to owoce, które skrywają w sobie smak lata i ciepło słońca. Otoczone winno-waniliowym sosem, kremową ricottą i domową granolą będą doskonałym deserem.

Pieczone owoce
Pieczone owoce123RF/PICSEL

Czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze, szczególnie w przypadku deserów. Prosta kombinacja różnorodnych smaków i faktur okazuje się najsmaczniejszym połączeniem.

Szczególnie latem warto korzystać z dobrodziejstwa różnorodnych owoców. Można oczywiście postawić na orzeźwiające sorbety, te cieszą się w upalne dni największym powodzeniem. Ale równie smakowite będą pieczone owoce. W tym wypadku do przygotowania deseru użyjemy soczystych brzoskwiń.

Owoce przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę. Brzoskwinie układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy 200 ml słodkiego wina i posypujemy wanilią. Naczynie przykrywamy filią i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 10 minut, następnie zdejmujemy folię i pieczemy kolejnych 10-15 minut.

Brzoskwinie można podawać z lodami, ale mniej oczywistym połączeniem będzie zestawienie owoców z kremową ricottą, domową granolą i miodem. Do przygotowania granoli można wykorzystać różnorodne orzechy, migdały, pistacje, można ją również wzbogacić o wiórki kokosowe, a także pestki dyni lub słonecznika - co nam w kulinarnej duszy gra.

Ten słoneczny deser, może również okazać się ciekawą inspiracją śniadaniową. Oczywiście przygotowując owoce rezygnujemy z wina, ale możemy je zastąpić odrobiną soku lub nektaru z owoców. Całość można podawać z lekkim, greckim jogurtem.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas