Reklama

Reklama

Pieczone jabłka z granolą

Deser w sam raz na jesień!

Składniki

  • 4 duże, twarde jabłka
  • 2 łyżki miodu

Składniki - granola

  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • po 1/3 szklanki orzechów włoskich, pestek dyni, ziaren sezamu, pestek słonecznika,
  • wiórek kokosowych
  • szczypta soli morskiej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3–4 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki herbaty czarnej lub zielonej
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. C Na blasze rozłóż papier do pieczenia. Do miski wsyp płatki, ziarna, wórki, pestki, sól i cynamon. Wymiejszaj. Rozmieszaj miód z herbatą i wlej do miski z płatkami. Wymieszaj dokładnie i rozłóż równomiernie na przygotowaną blachę. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 10 minut, po czym przemieszaj płatki i piecz kolejne 10 minut - płatki powinny osiągnąć złocisto-miodowy kolor. Jabłka umyj, odetnij od góry, wydrąż gniazda nasienne i w ich miejsce wsyp granolę. Zapiekaj owoce przez około 20-30 min. w temperaturze 180 stopni C. Podawaj polane miodem. Resztę granoli wsyp do słoika - idealnie będzie z pleśniowym serem smakowała na śniadanie z jogurtem lub mlekiem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje