Pieczone jesienne warzywa z aromatycznym zielonym pesto
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać oliwę z oliwek, słodką paprykę, polentę, cynamon, sok z cytryny i sól. Dodać warzywa i mieszać tak, aby każdy kawałek był pokryty oliwą (najlepiej zrobić to rękami). Przełożyć warzywa na blachę i piec, aż będą złociste - około 30-40 minut (długość pieczenia zależy od tego, jak duże są kawałki warzyw). Wszystkie składniki sosu zmiksować, a jeśli jest zbyt gęsty, dodać trochę oliwy. Warzywa po upieczeniu polewać sosem i jeść jako osobne danie lub jako dodatek do dania głównego. Pesto z tego przepisu doskonale nadaje się jako pasta na kanapki, sos do sałatek albo dodatek do makaronu.
Przepis pochodzi z książki "Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole", B. Sokołowska, E. Skorupska