Pieczone jesienne warzywa z aromatycznym zielonym pesto

Pieczone warzywa
Pieczone warzywamateriały prasowe

Składniki

  • 700 g jesiennych warzyw (np. obrane bataty, marchewka,korzeń pietruszki i topinambur) dokładnie umytych, osuszonych i pokrojonych na ćwiartki
  • 4–5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki lub papryki wędzonej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki polenty (grubo mielona mąka kukurydziana)
4 osób

Składniki

na zielone pesti

  • 1 dużego pęczka natki pietruszki
  • garść orzechów nerkowca
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 3–4 listki mięty
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 suszony pomidor w oliwie

Sposób przygotowania

Alkaliczne gotowanie
Alkaliczne gotowaniemateriały prasowe
materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?