Reklama

Reklama

Pieczone jesienne warzywa z aromatycznym zielonym pesto

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 700 g jesiennych warzyw (np. obrane bataty, marchewka,korzeń pietruszki i topinambur) dokładnie umytych, osuszonych i pokrojonych na ćwiartki
  • 4–5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki lub papryki wędzonej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki polenty (grubo mielona mąka kukurydziana)

Składniki na zielone pesti

  • 1 dużego pęczka natki pietruszki
  • garść orzechów nerkowca
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 3–4 listki mięty
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 suszony pomidor w oliwie

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać oliwę z oliwek, słodką paprykę, polentę, cynamon, sok z cytryny i sól. Dodać warzywa i mieszać tak, aby każdy kawałek był pokryty oliwą (najlepiej zrobić to rękami). Przełożyć warzywa na blachę i piec, aż będą złociste - około 30-40 minut (długość pieczenia zależy od tego, jak duże są kawałki warzyw). Wszystkie składniki sosu zmiksować, a jeśli jest zbyt gęsty, dodać trochę oliwy. Warzywa po upieczeniu polewać sosem i jeść jako osobne danie lub jako dodatek do dania głównego. Pesto z tego przepisu doskonale nadaje się jako pasta na kanapki, sos do sałatek albo dodatek do makaronu. 

Przepis pochodzi z książki "Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole", B. Sokołowska, E. Skorupska 

Reklama

materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy