Pieczone mięso z fasolką
Mięso będzie smaczne, jeśli je zamarynujesz. Może to być marynata z warzywami.
Składniki dla 4 osób:
Mięso:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 30 dag fasolki szparagowej
- 5 szalotek
- 10 dag bekonu
- natka pietruszki
- oliwa słodka
- czerwona papryki
- sól
- pieprz
Sos:
- 50 ml białego wina
- 2 łyżeczki miodu
- 3 łyżeczki musztardy
- olej
- sól
- pieprz
1. Oliwę wymieszaj ze słodką papryką, solą i pieprzem, posmaruj marynatą cały kawałek mięsa, odstaw na noc. Fasolkę ugotuj. Bekon i szalotki pokrój, podsmaż. Na tym samym tłuszczu obsmaż mięso.
2. W naczyniu ułóż mięso, bekon, szalotki. Piecz 30 minut w temperaturze 180°C. Pokrój je. Wymieszaj składniki sosu, polej, nim mięso. Potrawę podawaj z fasolką.
Czas przygotowania: ok. 1,5 h
Wypróbuj!Mięso będzie smaczne, jeśli je zamarynujesz. Może to być marynata z warzywami. Warzywa korzenne pokrój, zalej szklanka wody, gotuj 30 minut. Dodaj ziele angielskie, listek laurowy, goździk, szczyptę imbiru. zagotuj. Wystudź, zalej mięso, odstaw na kilka dni w lodówce.