Pieczone minicalzone na słodko
Ciasto rozwiń i rozwałkuj. Wykrój kółka.
Składniki na 2 porcje:
- 1 gotowe surowe ciasto na pizzę
- 20 dag ciemnych czereśni
- po 2 łyżki cukru pudru i cukru waniliowego
- 1 jajko
- 3-4 łyżki mleka
- 200 ml gęstej śmietany
- 2 łyżeczki cukru migdałowego
Sposób przygotowania:
1. Ciasto rozwiń i rozwałkuj. Wykrój kółka. Czereśnie umyj, osusz. Wypestkuj, pokrój na połówki. Oprósz cukrem pudrem i waniliowym. Na krążki nałóż po porcji owoców, ściśle zawiń, zlep. Posmaruj mlekiem wymieszanym z roztrzepanym jajkiem.
2. Ułóż na blaszce. Piecz w temp. 180ºC ok. 15 minut. Podawaj ze śmietaną wymieszaną z cukrem migdałowym.
Czas przygotowania: ok. 40 minut