Pieczone minicalzone na słodko

Ciasto rozwiń i rozwałkuj. Wykrój kółka.

Pieczone minicalzone na słodko
Pieczone minicalzone na słodko123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki na 2 porcje:

  • 1 gotowe surowe ciasto na pizzę
  • 20 dag ciemnych czereśni
  • po 2 łyżki cukru pudru i cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mleka
  • 200 ml gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki cukru migdałowego

Sposób przygotowania:

1. Ciasto rozwiń i rozwałkuj. Wykrój kółka. Czereśnie umyj, osusz. Wypestkuj, pokrój na połówki. Oprósz cukrem pudrem i waniliowym. Na krążki nałóż po porcji owoców, ściśle zawiń, zlep. Posmaruj mlekiem wymieszanym z roztrzepanym jajkiem.

2. Ułóż na blaszce. Piecz w temp. 180ºC ok. 15 minut. Podawaj ze śmietaną wymieszaną z cukrem migdałowym.

Czas przygotowania: ok. 40 minut

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas