Pieczony indyk z żurawiną
Świąteczny obiad z klasą.

Składniki:
- cały indyk ok. 3-4 kg
- 4 pomarańcze
- 30 dag żurawiny
- 10 dag cukru
- mielony imbir
- mielony kardamon
- rozmaryn
- 2 łyżki masła
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Indyka umyj, natrzyj wewnątrz i z zewnątrz solą i pieprzem, imbirem, kardamonem. Odstaw do lodówki na dwie godziny. Pomarańcze umyj, sparz, zetrzyj skórkę. Pokrój w kostkę, wymieszaj z imbirem i kardamonem. Borówki uduś z cukrem. Indyka faszeruj pomarańczami i borówkami. Zepnij go wykałaczkami.
2. Indyka włóż do naczynia żaroodpornego, ułóż na nim kawałki masła, piecz godzinę w 200°C, aż się zrumieni. Dolej szklankę wody, posyp skórką pomarańczową, zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze dwie godziny. Mięso polewaj co jakiś czas sosem.