Pieczony kalafior z libańską soczewicą i kaniwą

Pieczony kalafior z libańską soczewicą
Pieczony kalafior z libańską soczewicąmateriały prasowe

Składniki:

  • 1 główka żółtego kalafiora (może być także biały)
  • 1 łyżka stopionego ghi lub oleju kokosowego
  • sól morska w płatkach i ½ łyżeczki drobnoziarnistej
  • ½ kubka / 125 g kaniwy lub komosy
  • 1 kubek / 200 g zielonej soczewicy
  • 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 3 małe cebule (około 350 g) pokrojone w plastry
  • 2 łyżki oliwy tłoczonej na zimno
  • skórka 1 pomarańczy z ekouprawy i 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku
  • 1½ łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • ⅓ kubka / 7 g posiekanych liści świeżej mięty plus trochę do przybrania
  • ⅓ kubka / 7 g posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka miodu różowy pieprz do przybrania
Chow mein z kurczakiemInteria KulinariaInteria Kulinaria

Przygotowanie:

zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?