Pieczony kurczak z lekkim nadzieniem
Kilka zwykłych składników i łatwo ostępne przyprawy – tyle wystarczy, by przyrządzić mięsne potrawy, które zachwycają smakiem i aromatem.
Farmerski przysmak
Sposób przygotowania
1. Obierz marchewki, kalarepki oraz cebule. Kalarepki potnij w grubsze słupki, a marchewki i cebule - na połówki albo cząstki. Marchewki oraz kalarepki gotuj 5 minut w lekko posolonym wrzątku. Odcedź, przestudź. Potem wszystkie warzywa włóż do miseczki. Posyp solą,pieprzem i suszonymi ziołami (po 1/2 łyżeczki). Skrop oliwą, wymieszaj.
2. Kurczaka opłucz, osusz, posyp solą i pieprzem (w środku i na zewnątrz). Masło wymieszaj z miodem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Domieszaj po 1/2 łyżeczki suszonych ziół. Natrzyj tym tuszkę. Potem napełnij ją warzywami. Te które się nie zmieszczą, ułóż obok kurczaka w brytfance.
3. Całość podlej 1/2 szkl. wody (a jeszcze lepiej białego wytrawnego wina). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. Piecz przez 1 godzinę. W czasie pieczenia polewaj wrzątkiem i sosem z dna brytfanki. Gotowego kurczaka posyp posiekanym świeżym rozmarynem.
Galantyna z marchewką
1. Morele posiekaj. Marchewki obierz, grubo zetrzyj. Kaszę ugotuj do miękkości w posolonej wodzie. Odcedź, osącz i wystudź. Od kurczaka odetnij szyję i skrzydełka. Tuszkę ułóż na deseczce grzbietem do góry. Natnij ją wzdłuż kręgosłupa. Oddziel skórę od mięsa i od korpusu. Ostrożnie wytnij kości z udek.
2. Mięso kurczaka zmiel. Wymieszaj z kaszą, morelami, marchewką oraz jajkiem. Farsz przypraw na pikantnie curry, chili oraz solą i pieprzem. Masę rozsmaruj na płacie skóry. Farsz nałóż również do udek. Ponownie uformuj tuszkę. Zszyj bawełnianą nitką albo zepnij wykałaczkami. Wierzch posmaruj olejem. Ułóż w brytfance. Piecz przez 1 godzinę w temperaturze 190 st.
Tuszka z kaszą gryczaną
1. Kaszę gryczaną ugotuj do miękkości w posolonej wodzie. Odcedź ją i przestudź. Cukinię oczyść, umyj, pokrój w kostkę. Kurczaka natrzyj solą, pieprzem i papryką. Posmaruj olejem. Obraną cebulę oraz natkę grubo posiekaj.
2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, zeszklij na nim cebulę. Dołóż cukinię i smaż dalej 5 minut. Wystudź. Dodaj kaszę, jajko oraz natkę. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Kurczaka napełnij nadzieniem. Otwór zepnij wykałaczkami. Nogi zwiąż. Tuszkę ułóż w brytfance. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 1 godzinę i 15 minut.