Reklama

Reklama

Pieczony kurczak z lekkim nadzieniem

Kilka zwykłych składników i łatwo ostępne przyprawy – tyle wystarczy, by przyrządzić mięsne potrawy, które zachwycają smakiem i aromatem.

Farmerski przysmak

Składniki dla: 5 osób

Składniki

  • 1 sprawiony kurczak
  • 1 pęczek młodych marchewek
  • 3 małe czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 kalarepki

Składniki - przyprawy i dodatki

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka miodu świeży i suszony rozmaryn
  • suszone oregano oraz estragon
  • sól, pieprz
  • oliwa, olej do smażenia

Sposób przygotowania

1. Obierz marchewki, kalarepki oraz cebule. Kalarepki potnij w grubsze słupki, a marchewki i cebule - na połówki albo cząstki. Marchewki oraz kalarepki gotuj 5 minut w lekko posolonym wrzątku. Odcedź, przestudź. Potem wszystkie warzywa włóż do miseczki. Posyp solą,pieprzem i suszonymi ziołami (po 1/2 łyżeczki). Skrop oliwą, wymieszaj. 

2. Kurczaka opłucz, osusz, posyp solą i pieprzem (w środku i na zewnątrz). Masło wymieszaj z miodem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Domieszaj po 1/2 łyżeczki suszonych ziół. Natrzyj tym tuszkę. Potem napełnij ją warzywami. Te które się nie zmieszczą, ułóż obok kurczaka w brytfance. 

3. Całość podlej 1/2 szkl. wody (a jeszcze lepiej białego wytrawnego wina). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. Piecz przez 1 godzinę. W czasie pieczenia polewaj wrzątkiem i sosem z dna brytfanki. Gotowego kurczaka posyp posiekanym świeżym rozmarynem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje