Piegusek z nutą cytrynową

Wygląda wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej!

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Cytrynę i pomarańczę potrzebne do ciasta polej wrzącą wodą, wytrzyj do sucha. Cytrusy obierz ze skórki, usuń białą wewnętrzną warstwę. Miąższ pokrój w drobną kostkę. 

2. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą,jasnokremową masę. Kolejno wbijaj jajka, stale ucierając ciasto mikserem.Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami połącz z masą maślano-jajeczną. Wlej likier cytrynowy. Mieszaj,aż ciasto będzie gładkie.Pod koniec dodaj rozdrobnione wcześniej cytrusy.Piegusek z nutą cytrynową 12 porcji 30 min ok. 60 min

3. Tortownicę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto.Wierzch wygładź. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz godzinę. Dobrze wystudź. 

4. Cytrynę i pomarańcze na polewę polej wrzątkiem,wytrzyj, obierz ze skórki, miąższ zmiksuj na gładko. Owoce zagotuj,wsyp galaretkę. Dodaj likier, odstaw do wystudzenia.Kiedy polewa zacznie gęstnieć, posmaruj nią ciasto. Odstaw do stężenia. Ew. udekoruj.

Zmysłowe smaki: Ciasto cytrynoweInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas