Reklama

Reklama

Pierniczki cynamonowe

Czas na świąteczne pierniczki.

Składniki

  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki cynamon
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 2 szklanki mąka pszenna
  • 4 łyżki miód naturalny
  • cukier waniliowy
  • 3/4 kostki masło

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść.

Reklama

Włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować na grubość 5 mm, wykrawać wzory według upodobań, najlepiej gotowymi foremkami do ciastek. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut.

Ciasteczka zostawić do wystygnięcia. Ułożyć na półmisku. Przybrać kandyzowanymi owocami i kolorowymi cukierkami.

Można również po wystudzeniu przystroić je lukrem, np. białym. Zaś jeżeli zrobimy dziurkę, nawleczemy na ozdobną nitkę, można zawiesić ciasteczka na choinkę.

Dowiedz się więcej na temat: pierniczki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje