Piernik świąteczny dla bezglutenowców
Przygotowanie świątecznych potraw dla osób na diecie wymaga szczególnej staranności. Możemy przygotować piernik bezglutenowy, z masy migdałowej i z daktylami. Aromatyczny, wilgotny i pyszny.
Daktyle są bardzo chętnie wykorzystywane jako naturalny słodzik w przepisach wegetariańskich i wegańskich. Są skarbnicą cukrów prostych, będących źródłem energii podczas intensywnego wysiłku, a ponadto uzupełnią niedobór glikogenu oraz potasu w organizmie. Zawierają też sporo wapnia, potasu, magnezu, kwasu foliowego i - w zależności od odmiany - witaminy C, A, B6.
Do przygotowania piernika potrzebujemy: 150 g migdałów, pół łyżeczki sody, 2 łyżki kakao, torebkę przyprawy do piernika, garść suszonych daktyli, 3 łyżki miodu, 4 jajka, 3 łyżki domowego dżemu z czarnej porzeczki, garść orzechów włoskich, 10 suszonych śliwek, 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej, powidła śliwkowe do przełożenia. Na polewę potrzebujemy tabliczkę gorzkiej czekolady.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Migdały bez skórki blendujemy (można też po prostu kupić mielone migdały). W misce mieszamy mąkę migdałową, sodę, kakao i przyprawę do piernika.
Daktyle bez pestek zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kwadrans. Odciśnięte blendujemy na gładką masę z dodatkiem miodu. Ubijamy białka na sztywną pianę. Żółtka ubijamy do białości w większej misce, dodajemy masę daktylowo-miodową i mieszamy. Na koniec dodajemy dżem z czarnej porzeczki oraz sypkie składniki.
Ciasto łączymy ostrożnie z pianą z białek. Dodajemy posiekane grubo orzechy, śliwki i skórkę pomarańczową.
Przekładamy ciasto do keksówki i pieczemy 40 minut. Wystudzony piernik przekładamy powidłami. Polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Można udekorować wedle uznania, np. gwiazdkami wyciętymi z kolorowej masy cukrowej. (PAP Life)