Piernikowa choinka
Aromatyczny deser z dojrzewającego ciasta
Sposób przygotowania
1. Miód, cukier i masło podgrzewaj powoli, prawie do wrzenia. Ostudź. Do chłodnej masy dodawaj stopniowo: mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, 1/2 łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych. Ciasto starannie wyrób, włóż do kamionkowego garnka, przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce np. do lodówki, by dojrzało, na kilka (2-6) tygodni (można je przechowywać nawet kilka miesięcy).
2. Pieczenie: zimne ciasto podziel na 2 lub więcej części (zależy od ilości blach), rozwałkuj na ok. 1,5 cm i piecz na natłuszczonych blachach w temp. takiej, jak na biszkopt (160- 180°C) przez ok. 15-20 min do suchego patyczka. Nie można zbyt szybko wyjmować ciasta z gorącej blachy, bo się kruszy. Z ochłodzonego ciasta wytnij gwiazdki różnej wielkości, udekoruj lukrem i ułóż je jedna na drugiej, sklejając powidłami, w kształt choinki (lub kilku). Piernik będzie długo świeży, jeśli zawiniesz go w ściereczkę i przechowasz w chłodzie.