Reklama

Reklama

Pierogi i uszka przygotuj tydzień przed świętami

To doskonała pora, żeby zrobić pierogi z kapustą i uszka. Jeśli przygotowałaś już wigilijną kapustę, możesz zrobić na jej bazie pyszny farsz.

Możesz zapeklować już szynkę (kup dużą, ponad 3 kg, oraz potrzebne przyprawy). Będzie gotowa do upieczenia. To także najlepszy czas, by naszykować zakwas na barszcz czerwony. Dlaczego warto zrobić to wcześniej.

Reklama

Pierogiuszka zamrozisz surowe lub ugotowane (do zamrażalnika włóż np. na talerzu. Gdy zamarzną, przesyp do woreczka, nie skleją się). Gotowy zakwas na barszcz przechowasz w słojach. Później raz-dwa zrobisz barszcz.

Lista zakupów:

Buraki czerwone, chleb razowy (kawałek potrzebny do zakwasu); szynka i przyprawy do peklowania: saletra, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka gorczycy

Dowiedz się więcej na temat: pierogi | Pierogi i uszka | buraki | uszka | Pierogi z kapustą | liście | tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje