Pierogi ruskie

Pierogi ruskie - ach, klasyk polskiej kuchni. Są pyszne wprost z gorącej wody, a tylko zyskują, gdy podamy je odsmażone na patelni z dodatkiem gęstej śmietany. Czy próbowałaś/eś kiedyś zastąpić śmietanę majonezem? Wątroba Cię za to znienawidzi, ale podniebienie będzie w ekstazie! Przepis na pierogi ruskie po prostu trzeba znać!

Pierogi ruskie ze skwarkami. Któż ich nie zna?
Pierogi ruskie ze skwarkami. Któż ich nie zna? INTERIA.PL

Pierogi ruskie - przygotowanie

1. Przygotować ciasto pierogowe -wymieszać łyżką w większym naczyniu mąkę, sól, oliwę i gorącą wodę, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, odłożyć na 20 minut, przykrywając ściereczką, aby odpoczęło.

2. W międzyczasie przygotować farsz - pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklić na maśle. Twaróg rozgnieść widelcem, ugotowane ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wymieszać podsmażoną cebulę, twaróg, ziemniaki, doprawić solą, pieprzem i posiekaną miętą (opcjonalnie).

3. Odrywać porcje ciasta pierogowego i wałkować na cienki placek podsypując mąką, za pomocą szklanki wycinać kółka, nakładać po łyżeczce farszu, sklejać brzegi, mocno dociskając palcami. Pierogi odkładać na blat i przykryć ściereczką, aby nie wysychały.

4. Zagotować 3 litry wody, osolić, wrzucać pierogi i gotować 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, za pomocą łyżki cedzakowej wyłożyć na talerz.

5. Podawać na ciepło z roztopionym masłem, podsmażoną cebulką lub boczkiem.  

Jesteś pierogowym fanatykiem? Sprawdź inne przepisy!

Zobacz również:

Jak zrobić pierogi ruskie?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas