Pierogi z kabanosem i ziemniakami

Takich pierogów nie jadłaś! Koniecznie spróbuj

Pierogi z kabanosem
Pierogi z kabanosemmateriały prasowe

Sposób przygotowania

Ziemniaki gotujemy i jeszcze gorące tłuczemy tłuczkiem, po czym studzimy. Następnie dodajemy mąkę i rozbełtane jajka. Z tak przygotowanych składników wyrabiamy ciasto. Po chwili przekładamy je na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze wyrabiamy (jeżeli ciasto będzie się bardzo kleiło należy dodać jeszcze odrobinę mąki). Kawałki ciasta rozwałkowujemy na placki i (np. przy użyciu szklanki) wykrawamy z nich koła. Trzeba przy tym zadbać, by stolnica zawsze była lekko podsypana mąką. 

Farsz: Ugotowane i wystudzone ziemianki tłuczemy tłuczkiem. Kabanosy ścieramy na tarce na dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni (na łyżce oleju) dusimy cebulkę, a na sam koniec dodajemy starte kabanosy i chwilkę podsmażamy. Dodajemy do ziemniaków, przyprawiamy solą, pieprzem i wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, wszystko mieszamy.  

Lepimy pierogi; na każdy krążek nakładamy łyżeczką porcję farszu i zlepiamy pierogi, po czym gotujemy je w gorącej wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i łyżką oleju (po wypłynięciu gotujemy je jeszcze 4-5 minut, a następnie wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze).

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas