Składniki 4-6 porcji: - 1,5 szklanki mąki, - 1 żółtko, - 1,5 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko, - duża cebula, - 25 dag twarogu, - 10 dag wędzonej słoniny, - 1/2 szklanki śmietany 18 proc., - mielona słodka papryka, - sól, pieprz Przygotowanie: 1. Z mąki, żółtka, oleju, szczypty soli, ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć, aby nie obeschło. 2. Posiekać cebulę. Przesmażyć razem z pokrojoną w kostkę słoninę. Kaszę, ser i słoninę z cebulą przepuścić przez maszynkę do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem. 3. Ciasto cienko rozwałkować. Wykrawać z niego małe kółka. Na każdym układać po porcji farszu. Zalepiać brzegi, formując pierogi. Wrzucać na posolony wrzątek i gotować 1 minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać zaraz po przygotowaniu polane skwarkami. Jako dodatek serwować śmietanę. Pierogi można też podać zrumienione na oleju. Czas przygotowania: 90 minut.