Pierogi z lubczykiem
Polacy uwielbiają pierogi. Najczęściej jemy je z klasycznym nadzieniem, ale warto czasami urozmaicić swoje menu. Oto przepis na pierogi z aromatycznym lubczykiem. Palce lizać!
Sposób przygotowania:
1. Na stolnicę przesiej mąkę. Uformuj kopczyk, zrób w nim małe wgłębienie. Wbij jedno całe jajko, dodaj szczyptę soli, łyżkę oleju i kilka łyżek gorącej wody. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto na pierogi. Owiń je folią spożywczą i odstaw na około 60 minut do lodówki.
2. Cebulę obierz, poszatkuj w drobną kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub pozbaw osłonek i posiekaj. Boczek pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć boczek, a po chwili cebulę i czosnek. Oprósz solą, wymieszaj. Smaż kilka minut, mieszając.
3. Biały ser przepuść przez maszynkę do mięsa, włóż do miski (możesz też użyć mielonego sera z wiaderka). Dodaj boczek z cebulą i czosnkiem, wymieszaj.
4. Gałązki lubczyku opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz. Poobrywaj listki z gałązek, posiekaj drobno. Dodaj do farszu serowego razem z żółtkiem oraz kwaśną śmietaną. Wymieszaj, dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
5. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj, nakładaj w równych odstępach porcje farszu. Przykryj drugim plackiem, dociśnij. Wycinaj okrągłe pierożki, dociśnij brzegi. Gotuj w osolonej wodzie 5 minut.