Pierogi z pieczarkami i serem żółtym
Rozgrzej się jesienią!

Pierogi z pieczarkami i serem żółtym
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- ok. 1 szklanka letniej wody
- 2 łyżki oleju
- - 200 g sera żółtego np. Aldamer MSM Mońki
- - kilogram pieczarek
- - 3 średnie cebule
- - 3 łyżki oleju
- - 3 łyżki masła
- - 2 łyżki bułki tartej
- - sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
1. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać starte na grubym oczku pieczarki i chwilę poddusić, żeby woda częściowo odparowała. Pod koniec dodać masło, bułkę tartą, przyprawy i dokładnie wymieszać. Gdy farsz ostygnie dodać pokrojony w kostkę ser żółty.
2. Do przesianej mąki dodać olej i powoli mieszając wlewać wodę. Wyrobić ciasto na jednolitą elastyczną masę (cechą charakterystyczną dobrze wyrobionego ciasta są liczne pęcherzyki po jego przekrojeniu). Ciasto podzielić na porcje, rozwałkować i wykroić krążki. Do każdego nałożyć wystudzony farsz i ulepić pierogi. Wrzucić go wrzącej, osolonej wody i gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia.
3. Po wystudzeniu, pierogi można podsmażyć na oleju aż do osiągnięcia złotego koloru.
Smacznego!