Pierogi z pieczarkami i serem żółtym

Na jesienną walkę z chłodem proponujemy przepis na pyszne pierogi z pieczarkami i serem żółtym. Danie to z pewnością dostarczy nam odpowiedniej dawki energii!

Takie pierogi smakują doskonale
Takie pierogi smakują doskonale 123RF/PICSEL

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ok. 1 szklanka letniej wody
  • 2 łyżki oleju  

Składniki na farsz:

  • 200 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki
  • kilogram pieczarek
  • 3 średnie cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól,
  • pieprz czarny,
  • pieprz ziołowy

Wykonanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać starte na grubym oczku pieczarki i chwilę poddusić, żeby woda częściowo odparowała. Pod koniec dodać masło,  bułkę tartą, przyprawy i dokładnie wymieszać. Gdy farsz ostygnie dodać pokrojony w kostkę ser żółty. Do przesianej mąki dodać olej i powoli mieszając wlewać wodę.

Wyrobić ciasto na jednolitą elastyczną masę (cechą charakterystyczną dobrze wyrobionego ciasta są liczne pęcherzyki po jego przekrojeniu). Ciasto podzielić na porcje, rozwałkować i wykroić krążki. Do każdego nałożyć wystudzony farsz i  ulepić pierogi. Wrzucić go wrzącej, osolonej wody i gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia. Po wystudzeniu, pierogi można podsmażyć na oleju aż do osiągnięcia złotego koloru.  

Smacznego!

Zmysłowe smaki: Tarta z kurkami Interia.tv
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas