Pierożki faszerowane mięsem mielonym

Smaczny i prosty obiad

Pierogi możesz podać z cebulką
Pierogi możesz podać z cebulką123RF/PICSEL

Składniki:

  • łyżka oleju
  • czerwona  cebula
  • czerwona papryka
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka  ziela angielskiego
  • 1 i 1/2 szklanki przesmażonego mięsa mielonego
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g fety
  • kilka liści kolendry i sałaty do dekoracji

Przygotowanie:

Rozgrzej olej na patelni i smaż pokrojoną cebulę i paprykę przez 4-5 minut. Dodaj posiekany czosnek i ziele angielskie i trzymaj na patelni przez minutę.

Dodaj wcześniej podsmażone mięso mielone i przecier pomidorowy. Wymieszaj i odstaw.

Ułóż prostokątne kawałki ciasta francuskiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym z 4 kawałków połóż po 3 łyżki nadzienia.

Farsz nakładaj tak, by z dwóch stron zostało 3 cm wolnego ciasta. Zawiń narożniki tak, by pierożki miały kształt indiańskiej łódki. Pokrusz fetę na wierzchu.

Piecz w 200 st. C przez 15-20 minut. Podawaj z sałatą i listkami kolendry.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas