Pierożki faszerowane mięsem mielonym
Smaczny i prosty obiad
Składniki:
- łyżka oleju
- czerwona cebula
- czerwona papryka
- ząbek czosnku
- łyżeczka ziela angielskiego
- 1 i 1/2 szklanki przesmażonego mięsa mielonego
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g fety
- kilka liści kolendry i sałaty do dekoracji
Przygotowanie:
Rozgrzej olej na patelni i smaż pokrojoną cebulę i paprykę przez 4-5 minut. Dodaj posiekany czosnek i ziele angielskie i trzymaj na patelni przez minutę.
Dodaj wcześniej podsmażone mięso mielone i przecier pomidorowy. Wymieszaj i odstaw.
Ułóż prostokątne kawałki ciasta francuskiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym z 4 kawałków połóż po 3 łyżki nadzienia.
Farsz nakładaj tak, by z dwóch stron zostało 3 cm wolnego ciasta. Zawiń narożniki tak, by pierożki miały kształt indiańskiej łódki. Pokrusz fetę na wierzchu.
Piecz w 200 st. C przez 15-20 minut. Podawaj z sałatą i listkami kolendry.