Pierożki z mięsem, groszkiem i kapustą
Jeśli Twoi domownicy lubią zapiekane dania, to teraz, gdy można kupić mnóstwo świeżych warzyw, jest najlepszy sezon na te pyszne potrawy. A więc do dzieła!

Składniki
- 35 dag mąki
- sól
- pół łyżeczki kurkumy
- 2 żółtka
- pół szklanki ciepłej wody
- farsz
- cebula
- 30 dag mielonego mięsa indyka
- olej
- jajko
- pół szklanki drobno startego sera
- sól
- pieprz
- zapiekanka
- łyżka masła
- 2 szklanki poszatkowanej młodej kapusty
- 2 łyżki posiekanego koperku
- puszka groszku konserwowego
- 10 dag żółtego sera
- sól
- pieprz
4 osób
Sposób przygotowania
1. Mąkę wymieszaj z solą i kurkumą, dodaj żółtka i dolewaj wodę do momentu, aż powstanie zwarte i jednolite ciasto. Odstaw na chwilę w ciepłe miejsce. 2. Cebulę podsmaż z mięsem. Przypraw, dodaj jajko i ser. Z ciasta i farszu sklejaj pierożki. Gotuj. Na maśle podsmaż kapustę z koperkiem, dodaj groszek i przemieszaj. W naczyniu ułóż kapustę z groszkiem, pierożki. Posyp serem, zapiekaj 15 minut w temp. 180 st. C.