Reklama

Pierożki z nadzieniem serowo-brokułowym

Pierogi inne niż wszystkie!

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 20 dag wędzonego indyka
  • 1 brokuł
  • 10 dag startego parmezanu
  • 25 dag serka ricotta

Składniki

  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku, sól,
  • 2 łyżki oliwy
  • biały pieprz

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej do miseczki. Wsyp 1/2 łyżeczki soli. Dodaj 2 jajka i 1 łyżkę oliwy. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. 

2. Brokuł oczyść, umyj, ugotuj do miękkości. Indyka posiekaj. Czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na pozostałej oliwie. Dodaj brokuł. Podlej odrobiną wody. Duś 2 minuty. Zdejmij z patelni, osącz. Brokuł z czosnkiem zmiksuj, wymieszaj z parmezanem, indykiem oraz pozostałym jajkiem i ricottą. Farsz przypraw na pikantnie solą i pieprzem. 

3. Ciasto podziel na porcje. Każdą cienko rozwałkuj. Z placków wytnij krążki. Nałóż na nie po porcji farszu. Złóż i mocno zlep brzegi. Pierogi włóż na posolony wrzątek. Gotuj ok. 8 minut. Wyjmij łyżką cedzakową. Posyp np. orzeszkami piniowymi. Podawaj z duszonymi warzywami.

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy