Reklama

Reklama

Pierś indycza z ziołowym farszem

Danie na uroczysty obiad

Czas przyrządzenia: 110 minut

Składniki

  • 1 kg piersi indyka
  • sok z połowy cytryny
  • 30 dag łopatki wieprzowej
  • po pół pęczka natki i koperku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • olej
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra
  • papryka

Sposób przygotowania

1. Pierś indyka umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Rozetnij tak, aby powstał płaski i równy kawałek mięsa. Przykryj go kawałkiem foli spożywczej i dokładnie rozbij tłuczkiem do mięsa. 

2. Przygotowany płat mięsa skrop sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, posyp solą, pieprzem oraz mieloną ostrą papryką. Łopatkę opłucz, pokrój na kawałki. Zioła umyj i dokładnie osusz. Natkę pozostaw z łodyżkami, z koperku oderwij piórka. Mięso wieprzowe przepuść przez maszynkę razem z ziołami. 

3. Do zmielonej masy dodaj jajko, starannie wymieszaj. Dopraw całość solą oraz pieprzem. Zagęść bułką tartą. Przygotowany farsz mięsno-ziołowy rozłóż na płacie mięsa. Zwiń roladę, obwiąż ją ciasno bawełnianym sznurkiem. Natrzyj starannie mieloną słodką papryką. Przesmaż na kilku łyżkach oleju. 

4. Przesmażoną roladę włóż do rękawa do pieczenia, umieść w naczyniu żaroodpornym. Piecz 60 min w 180 st. Rozetnij rękaw. Dopiekaj jeszcze 20-30 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje