Składniki: - pierś z gęsi, - sól, pieprz, 3 cebule, - 4 łyżki marmolady pomarańczowej, - 1,2 kg marchewki, - łyżka masła, - 5 listków szałwii, - 500g ziemniaków, - jajko, - łyżka mąki, - 2-3 łyżki oleju, - pomarańcza, - 1-2 łyżeczki maki ziemniaczanej, - 2-3 łyżki weinbrandu Przygotowanie: Pierś natrzeć solą i pierzem. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 1,5 godz. Cebule obrać i poćwiartować. Marmoladę rozpuścić w 0,5 l wody, dodać pokrojone cebule. Po połowie czasu pieczenia polewać pierś przygotowaną mieszanką. Obrane marchewki gotować 15 minut w osolonej wodzie. Pokroić w plasterki. Krótko przed podaniem podsmażyć je na tłuszczu. Szałwię posiekać. Ziemniaki zetrzeć na grubej tarce, zmieszać z mąką, jajkiem i szałwią. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć małe placuszki na gorącym oleju. Pomarańczę obrać, pokroić na kawałki. Pierś wyjąc z piekarnika. Sos zlać przecedzić, zebrać zbędny tłuszcz. Dodać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 3 łyżkach wody, gotować 2 minuty i dodać pomarańczę. Doprawić solą pieprzem, wlać weinbrand. Pierś pokroić. Podawać z marchewką, plackami i sosem. Czas przygotowania: 105 minut Jedna porcja zawiera: 2810 kJ/671 kcal