Pierś z kaczki marynowana w soku ze śliwek kalifornijskich, podana z cytrynową komosą ryżową
Soczyste danie mięsne - idealne na świąteczny stół

Składniki
- 2 piersi z kaczki
- 150 g śliwki kalifornijskiej
- 1 kieliszek śliwowicy
- 2 łyżeczki zielonego pieprzu marynowanego
- Skórka ścięta z cytryny
- Sól, pieprz
- 4 gałązki rozmarynu
Składniki
na komosę
- 1 szklanka komosy ryżowej różnokolorowej
- Skórka z 1 cytryny
- Kilka gałązek świeżej mięty
- 1 łyżka masła
- 1 papryczka chilli
- 1 mango
- 1 szklanka lekkiego bulionu drobiowego
Sposób przygotowania
Śliwki zalewamy wodą i śliwowicą, dodajemy rozmaryn, skórkę z cytryny, podgrzewamy, aż śliwki zmiękną, a następnie studzimy. Do wystudzonej marynaty wkładamy piersi kaczki. Odkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie całą papryczkę chilli przekrojoną na pół i krótko smażymy. Następnie wrzucamy komosę, skórkę z cytryny i zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy patelnię i na suchej zaczynamy smażyć piersi z kaczki, zaczynając od skóry. Jak się ładnie zarumieni odwracamy pierś z kaczki na drugą stronę, podlewamy kilkoma łyżkami marynaty, dorzucamy śliwki, skórkę i rozmaryn z marynaty oraz zielony pieprz. Przykrywamy patelnię, zmniejszamy gaz i dusimy całość ok. 7 minut. Mango kroimy w drobne paseczki, dorzucamy do komosy, krótko razem gotujemy i tuż przed podaniem dodajemy do komosy poszatkowaną świeżą mięte. Serwujemy piersi kaczki pokrojone w plastry na komosie z cytryną i mango.