Składniki: - 30 dag truskawek, - 60 dag piersi z kurczaka, - 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina, - sól, pieprz, - cukier, - 1 łyżka mąki ziemniaczanej, - olej do smażenia Przygotowanie: Truskawki umyć, osuszyć, oszypułkować. Mięso pokroić na plastry, usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron, pod koniec smażenia doprawić, odłożyć w cieple miejsce. Zdjąć mięso z patelni, zlać nadmiar tłuszczu, zalać winem i po zagotowaniu dodać szklankę wody wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Sos doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru, wrzucić pokrojone w kostkę truskawki, jeszcze raz zagotować i polewać sosem mięso. Podawać z ziemniakami gotowanymi. Czas przygotowania: 45 min.