Piersi z kaczki w ostrym sosie
Skórę kaczki natnij, oprósz solą i pieprzem, smaż z obu stron na maśle klarowanym lub oleju.
Składniki dla 4 osób:
Piersi z kaczki:
- 4 piersi z kaczki
- 5 gałązek natki pietruszki
- skórka z połowy cytryny
- masło klarowane lub olej
- grubo mielony pieprz
- sól
Sos:
- 2 marchewki
- pietruszka
- puszka pomidorów krojonych w kostkę
- 3 cebule dymki
- szczypior
- mały por
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
- 1,5 łyżeczki miodu
- 4 liście laurowe
- papryczka chilli
- sok z połowy cytryny
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Skórę kaczki natnij, oprósz solą i pieprzem, smaż z obu stron na maśle klarowanym lub oleju. Piersi piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.
2. Warzywa pokrój. Do garnka wlej trzy łyżki tłuszczu z kaczki, podsmaż warzywa. Dodaj pomidory z puszki, ketchup, sok z cytryny, miód, szczypior, sól i pieprz. Duś 15 minut. Piersi podawaj na sosie.
Czas przygotowania: około 1,5 godziny