Pikantne muffinki na maślance
Nie bój się eksperymentów.
Składniki:
- 50 dag szpinaku
- 1 łyżeczka masła
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. oleju
- 2 jajka
- 1/2 szkl. maślanki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ew. 3 plasterki wędzonego boczku
- sól, pieprz,
- tłuszcz do foremek
Przygotowanie:
1. Szpinak oczyść, opłucz, listki osusz i posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż na nim szpinak, odstaw do wystudzenia. Boczek pokrój na kawałeczki, wysmaż na chrupko na suchej patelni, osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Jajka wbij do wysokiego naczynia. Wlej maślankę oraz olej, wymieszaj mikserem. Dodaj mąkę z proszkiem oraz sól i pieprz do smaku. Dołóż szpinak i boczek. Składniki szybko wymieszaj mikserem.
3. Formę na muffinki z 12 wgłębieniami wyłóż papierowymi foremkami. Posmaruj je tłuszczem. Nałóż ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz 20 minut.
4. Muffinki świetnie smakują podane np. z kremem łososiowym. Aby go przygotować, zmiksuj 30 dag serka śmietankowego z 10 dag wędzonego łososia. Masę wymieszaj z posiekanym koperkiem. Całość przypraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.