Pikantny dżem pomidorowy z chilli
Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój.
Składniki na 3-4 słoiczki:
- 1 kg dojrzałych podłużnych pomidorów
- 6 długich papryczek chilli
- 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 szklanki drobnego cukru (do wypieków)
- 1/3 szklanki białego octu winnego
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 2 łyżki sosu rybnego
- łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
1. Wyparz słoiki i zakrętki.
2. Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój (jeśli lubisz bardzo ostre potrawy, wykorzystaj też nasiona).
3. Przełóż do dużego rondla pokrojone pomidory i papryki. Dodaj czosnek, imbir, drobny cukier, ocet winny, sok z cytryny, sos rybny i sól. Wymieszaj dokładnie, aby cukier się rozpuścił i zagotuj na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj bez przykrywania, mieszając od czasu do czasu, ok. 75 minut. Odstaw na 15 minut.
4. Zmiksuj dżem i od razu przełóż do przygotowanych słoików. Zakręć, odwróć do góry dnem.