Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko

Ciasto bez pieczenia to świetny pomysł na urozmaicenie świąt
Ciasto bez pieczenia to świetny pomysł na urozmaicenie świąt123RF/PICSEL

1. Sernik na zimno z owocami i galaretką

Sernik na zimno z owocami i galaretką
Sernik na zimno z owocami i galaretką123RF/PICSEL
  • 500 g serka twarogowego (może być waniliowy);
  • 250 ml śmietanki 30 proc.;
  • 3 łyżki cukru pudru;
  • 2 galaretki owocowe (np. truskawkowa);
  • herbatniki do wyłożenia spodu;
  • ulubione owoce (opcjonalnie np. maliny).
  1. Na dnie blachy ułóż warstwę herbatników
  2. Przygotuj pierwszą galaretkę według przepisu na opakowaniu i ostudź ją. 
  3. Ubij śmietankę na sztywno, a następnie wymieszaj z serkiem i cukrem pudrem. 
  4. Wyłóż masę serową na herbatniki. 
  5. Na wierzchu ułóż owoce i zalej lekko tężejącą galaretką
  6. Schładzaj w lodówce przez kilka godzin, aż ciasto stężeje. 

2. Czekoladowa chmurka z mascarpone

  • 200 g ciasteczek Oreo;
  • 100 g masła;
  • 500 g mascarpone;
  • 200 g czekolady gorzkiej;
  • 250 ml śmietanki 30 proc.;
  • 2 łyżki cukru pudru.
  1. Pokrusz Oreo i wymieszaj z roztopionym masłem
  2. Otrzymaną masą wyłóż spód tortownicy i wstaw do lodówki na 1 godzinę. 
  3. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, po czym ją ostudź
  4. Ubij śmietankę z cukrem pudrem, delikatnie wymieszaj z mascarpone i przestudzoną czekoladą. 
  5. Wyłóż masę na ciasteczkowy spód, wygładź i schładzaj w lodówce przez minimum 4 godziny

3. Ciasto banoffee – banany i karmel w roli głównej

Banoffie to pyszne i niezwykle efektowne ciasto bez pieczenia
Banoffie to pyszne i niezwykle efektowne ciasto bez pieczenia123RF/PICSEL
  • 200 g ciastek pełnoziarnistych;
  • 100 g masła;
  • puszka kajmaku;
  • 3 banany;
  • 250 ml śmietanki 30 proc.;
  • 2 łyżki cukru pudru;
  • starta czekolada lub kakao do dekoracji.
  1. Pokrusz ciastka i wymieszaj z roztopionym masłem
  2. Wyłóż masą spód tortownicy, lekko ugnieć i wstaw do lodówki na ok. godzinę. 
  3. Po tym czasie rozsmaruj na spodzie warstwę kajmaku. 
  4. Pokrój banany w plasterki lub kostki i ułóż na warstwie słodkiej masy
  5. Ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno, a następnie rozprowadź na bananach
  6. Posyp kakao lub startą czekoladą i schładzaj w lodówce przez minimum 2 godziny

4. Rafaello na herbatnikach

  • 500 ml mleka;
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego;
  • 200 g wiórków kokosowych;
  • 250 g masła;
  • 200 g cukru pudru;
  • herbatniki do wyłożenia spodu.
  1. Ugotuj budyń według instrukcji na opakowaniu i ostudź
  2. Utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie stopniowo dodawaj zimny budyń. 
  3. Do masy dodaj połowę wiórków kokosowych i wymieszaj
  4. W tortownicy wyłóż warstwę herbatników i nałóż na nią masę budyniową. 
  5. Powtórz czynność kilka razy. Na wierzchu posyp resztą wiórków kokosowych. 
  6. Schładzaj w lodówce przez minimum 4 godziny. 
Bezglutenowe ciasto bez pieczenia - jak je zrobić?Interia KulinariaInteria Kulinaria