Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
Oprac.: Justyna Nachman
Boże Narodzenie to czas rodzinnych spotkań, radosnych chwil i… pysznych deserów! Nie każdy ma jednak czas i ochotę spędzać długie godziny w kuchni, dlatego świetnym rozwiązaniem są ciasta niewymagające pieczenia. Są szybkie, proste, a ich przygotowanie to sama przyjemność. Poniżej znajdziesz przepisy na najsmaczniejsze ciasta bez pieczenia, które zachwycą zarówno smakiem, jak i wyglądem.
Spis treści:
1. Sernik na zimno z owocami i galaretką
Ten deser to prawdziwa klasyka, którą uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Delikatna masa serowa, chrupiące herbatniki i warstwa owocowej galaretki tworzą idealną harmonię smaku. To efektowne ciasto bez pieczenia z pewnością stanie się hitem na świątecznym stole!
Składniki sernika:
- 500 g serka twarogowego (może być waniliowy);
- 250 ml śmietanki 30 proc.;
- 3 łyżki cukru pudru;
- 2 galaretki owocowe (np. truskawkowa);
- herbatniki do wyłożenia spodu;
- ulubione owoce (opcjonalnie np. maliny).
Sposób przygotowania:
- Na dnie blachy ułóż warstwę herbatników.
- Przygotuj pierwszą galaretkę według przepisu na opakowaniu i ostudź ją.
- Ubij śmietankę na sztywno, a następnie wymieszaj z serkiem i cukrem pudrem.
- Wyłóż masę serową na herbatniki.
- Na wierzchu ułóż owoce i zalej lekko tężejącą galaretką.
- Schładzaj w lodówce przez kilka godzin, aż ciasto stężeje.
2. Czekoladowa chmurka z mascarpone
Dla miłośników czekolady nie ma lepszej propozycji niż ten deser. Jest lekki, aksamitny i bardzo prosty w przygotowaniu.
Składniki:
- 200 g ciasteczek Oreo;
- 100 g masła;
- 500 g mascarpone;
- 200 g czekolady gorzkiej;
- 250 ml śmietanki 30 proc.;
- 2 łyżki cukru pudru.
Sposób przygotowania:
- Pokrusz Oreo i wymieszaj z roztopionym masłem.
- Otrzymaną masą wyłóż spód tortownicy i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, po czym ją ostudź.
- Ubij śmietankę z cukrem pudrem, delikatnie wymieszaj z mascarpone i przestudzoną czekoladą.
- Wyłóż masę na ciasteczkowy spód, wygładź i schładzaj w lodówce przez minimum 4 godziny.
Smacznego!
3. Ciasto banoffee – banany i karmel w roli głównej
Jeśli szukasz szybkiego ciasta bez pieczenia dla leniwych, ten deser jest dla Ciebie! Banoffee łączy smak dojrzałych bananów, kremu śmietankowego i karmelu na ciasteczkowym spodzie.
Składniki:
- 200 g ciastek pełnoziarnistych;
- 100 g masła;
- puszka kajmaku;
- 3 banany;
- 250 ml śmietanki 30 proc.;
- 2 łyżki cukru pudru;
- starta czekolada lub kakao do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Pokrusz ciastka i wymieszaj z roztopionym masłem.
- Wyłóż masą spód tortownicy, lekko ugnieć i wstaw do lodówki na ok. godzinę.
- Po tym czasie rozsmaruj na spodzie warstwę kajmaku.
- Pokrój banany w plasterki lub kostki i ułóż na warstwie słodkiej masy.
- Ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno, a następnie rozprowadź na bananach.
- Posyp kakao lub startą czekoladą i schładzaj w lodówce przez minimum 2 godziny.
Smacznego!
4. Rafaello na herbatnikach
Szukasz szybkiego przepisu na ciasto bez pieczenia? Rafaello to strzał w dziesiątkę – kremowe, kokosowe i błyskawiczne w przygotowaniu.
Składniki:
- 500 ml mleka;
- 1 opakowanie budyniu waniliowego;
- 200 g wiórków kokosowych;
- 250 g masła;
- 200 g cukru pudru;
- herbatniki do wyłożenia spodu.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj budyń według instrukcji na opakowaniu i ostudź.
- Utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie stopniowo dodawaj zimny budyń.
- Do masy dodaj połowę wiórków kokosowych i wymieszaj.
- W tortownicy wyłóż warstwę herbatników i nałóż na nią masę budyniową.
- Powtórz czynność kilka razy. Na wierzchu posyp resztą wiórków kokosowych.
- Schładzaj w lodówce przez minimum 4 godziny.
Smacznego!
Zobacz także: