Pikantny sernik

Bardzo oryginalny przepis na sernik.

Potrawę można udekorować zieloną pietruszką lub groszkiem
Potrawę można udekorować zieloną pietruszką lub groszkiem123RF/PICSEL

Przygotowanie

Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 min. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz formę do tarty. Spód w kilku miejscach nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli. Piecz około 15 min w temperaturze 180°C. Następnie usuń papier wraz z fasolą i piecz jeszcze ok. 5 minut. Wystudź.

Umyty groszek wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Gotuj ok. 10 min, aż będzie miękki. Następnie odcedź i włóż do miski z lodowatą wodą (dzięki temu zachowa kolor). Osącz na sicie. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku. Do twarogu wlej śmietankę, zmiksuj. Dopraw solą oraz pieprzem. Następnie wlej przestudzoną żelatynę,dokładnie zmiksuj. Na koniec dodaj groszek oraz połowę koperku, wymieszaj. Masę przełóż na upieczony spód. Włóż do lodówki na kilka godzin. Udekoruj pozostałym koperkiem i zmielonym czerwonym pieprzem.

Sernik z czekoladą - tani przepis na pyszne ciastoInteria Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas