Piknikowa sałatka z pomarańczą i burakami
Buraka obierz ze skórki i pokrój w cienkie plastry.
Składniki:
- 4-6 łyżek dressingu (np. Kuhne - Dressing Vinegrette, butelka 250 ml)
- 1 czerwony burak
- 2 średnie pomarańcze
- 1 owoc granatu
- 1 świeży ogórek
- 100 g roszponki
- garść orzechów włoskich
- 100 g koziego sera
Sposób przygotowania:
Buraka obierz ze skórki i pokrój w cienkie plastry. Pomarańcze obierz, usuń białą skórkę i pokrój owoce na segmenty. Granat przekrój na pół i wyjmij ze środka ziarenka z miąższem. Kozi ser pokrój w drobne kostki. W plastikowym pudełku ułóż liście roszponki, dodaj buraki, owoce i kozi ser. Sałatkę skrop dressingiem, np. Vinaigrette marki Kuhne i posyp orzechami włoskimi.